Kdo je človek, ki ga Putin predlaga za novega vodjo Wagnerjevih plačancev

Svet 15. Jul 202317:11 2 komentarja
Andrej Trošev
Andrej Trošev (Foto: Kremlin.ru/via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin je plačancem Wagnerja predlagal, da jih odslej vodi "Sivolasi" – Andrej Trošev. Ta se je med drugim boril v Afganistanu, v sklopu Wagnerjevih operacij pa je deloval tudi v Siriji.

Medtem ko še vedno ni znano, kakšna bo usoda vodje oboroženega upora v Rusiji pred tremi tedni, Jevgenija Prigožina, je ruski predsednik Vladimir Putin plačancem podjetja Wagner predlagal, da jim odslej poveljuje “Sivolasi”, je razvidno iz njegovih komentarjev za ruski časopis Kommersant.

“Sivolasi” je vojno ime Andreja Troševa, sklicujoč se na dostopne podatke in informacije virov navajajo tuji mediji.

Komentarji predsednika Putina za ruski časopis, ki jih povzemajo mediji, med njimi tiskovna agencija Reuters, so bili objavljeni v članku o srečanju, ki ga je pet dni po uporu wagnerjevcev organiziral Putin, udeležili pa so se ga Prigožin in več deset Wagnerjevih plačancev.

Kommersant navaja, da je Putin plačancem dejal, da je ena od možnosti, ki jih imajo za prihodnost, ta, da jim še naprej neposredno poveljuje poveljnik iz njihovih vrst, in sicer tako imenovani “Sivolasi” oziroma Trošev. “Lahko bi se zbrali na enem mestu in bi še naprej služili,” je dejal Putin. Dodal je: “Zanje se ne bi spremenilo nič. Še vedno bi jih vodil človek, ki je bil vseskozi njihov pravi poveljnik.”

Na novinarjevo vprašanje, kako so udeleženci sestanka sprejeli to informacijo, je Putin povedal, da jih je veliko pokimalo.

Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Tereshchenko/via REUTERS

Andrej Trošev je upokojeni ruski polkovnik ter ustanovni član in izvršni direktor Skupine Wagner, je razvidno iz dokumentov o sankcijah Evropske unije, navaja CNN. Tam piše tudi, da je Trošev “neposredno vpleten v vojaške operacije Wagnerja v Siriji”.

Informacije o tem, koliko je Trošev star, niso enotne: ruski viri, ki jih navaja tiskovna agencija Reuters, naj bi kot njegov rojstni dan navajali 5. april 1962, v dokumentih Zahoda o sankcijah pa piše, da se je rodil 5. aprila 1953. Trošev se je med drugim boril v Afganistanu in Čečeniji, pri čemer je bil odlikovan za oboje.

V njegov krog sodelavcev sodi tudi ustanovitelj Wagnerja Dimitrij Utkin, ki je po navedbah EU nekdanji pripadnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Leta 2017 je v javnosti zakrožila fotografija, ki naj bi nastala leto prej in na kateri Trošev upodobljen poleg Putina in Utkina.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Foto: Yulia Morozova/REUTERS)

Kje je Jevgenij Prigožin?

Prigožina v javnosti niso videli od 24. junija, ko je po koncu oboroženega upora zapustil mesto Rostov na Donu, ki so ga zavzeli wagnerjevci. Nekdaj dni za tem je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko – ta je, spomnimo, posredoval za konec upora – potrdil, da je Prigožin prispel v Belorusijo. Nato je sporočil, da Prigožina ni (več) v njegovi državi, zakrožila pa je tudi informacija o srečanju Prigožina in Putina, ki je potekalo v dneh po oboroženem uporu.

Nekateri wagnerjevci pa so medtem vendarle v Belorusiji. Kot smo poročali, tam usposabljajo enote teritorialne obrambe, je sporočilo obrambno ministrstvo v Minsku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje