Kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh in kje bo pokopana kraljica

Svet 09. Sep 202214:42 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta
Profimedia

Po smrti britanske monarhinje Elizabete II., ki je Združenemu kraljestvu vladala sedem desetletij, bodo kraljičino krsto najprej pripeljali v London. V naslednjih dneh pa vse do njenega pogreba se bodo nato zvrstili protokolarni dogodki, po pisanju britanskih medijev pa bo kraljica pokopana v družinski grobnici na posestvu Windsor.

Operacija Londonski most je skrbno pripravljen načrt dogodkov, ki sledijo smrti britanske kraljice Elizabete II. Poleg tega, da načrt jasno določa, kako se o kraljičini smrti obvesti javnost, operacija podrobno opiše tudi dneve po smrti kraljice, ki je bila na čelu Združenega kraljestva sedem desetletij. Britanski BBC je razkril, kaj se bo zgodilo v naslednjih nekaj dneh.

Kraljičino krsto bodo v London s posestva Balmoral, kjer je umrla, z letalom pripeljali pet dni po njeni smrti, torej v torek. V sredo bodo njeno krsto iz Buckinghamske palače v počasnem sprevodu ob vojaški paradi v spremstvu članov kraljeve družine odpeljali v Westminstrsko palačo. Procesijo, ki se bo odvila na ulicah Londona, bodo lahko spremljali ljudje na prostem, v londonskih kraljevih parkih pa bodo postavljeni veliki zasloni, ki bodo dogodek prenašali v živo.

Štiri dni pred pogrebom bo kraljičina krsta ležala v Westminstrski veliki dvorani, kjer se bodo ljudje od nje lahko poslovili. Njena krsta bo ležala na podstavku, imenovanem katafalk, prostor pa bo odprt 23 ur dnevno. Krsta bo pokrita z zastavo Royal Standard, na njej pa bodo položeni državna krona, vladarsko jabolko in žezlo.

Kraljevi pogreb
PROFIMEDIA

Pogreb najverjetneje prihodnji ponedeljek

Kraljičin državni pogreb naj bi se sicer odvil v manj kot dveh tednih po smrti, potekal pa bo v Westminstrski opatiji. Točen datum pogreba bo v naslednjih dneh sporočila Buckinghamska palača, predvideva se, da bo v ponedeljek, 19. 9. Westminstrska opatija je sicer zgodovinska cerkev, v kateri so kronani britanski monarhi. V njej se je leta 1947 kraljica Elizabeta II. poročila s princem Filipom, 2. junija 1953 pa je bila v njej tudi uradno kronana za kraljico.

Na dan pogreba bodo v spremstvu kraljeve mornarice kraljičino krsto odpeljali iz Westminstrske palače v Westminstrsko opatijo. Ožji člani kraljeve družine, vključno z novim kraljem Karlom III., bodo verjetno sledili procesiji. Pogreba se bodo udeležili številni voditelji tujih držav, britanski politiki in nekdanji britanski premierji. Pogrebno mašo bo najverjetneje vodil westminstrski dekan David Hoyle, pridigo pa bo imel canterburyjski nadškof Justin Welby. Govor bo morda imela tudi premierka Liz Truss, piše BBC.

Windsor
PROFIMEDIA

Po pogrebni slovesnosti bodo kraljičino krsto v sprevodu peljali po londonskih ulicah, nato pa jo bodo s pogrebnim vozilom odpeljali na posestvo Windsor. Tam bodo kraljičino krsto položili v kapelo sv. Jurija, kjer bo stekel obred. Kapela sv. Jurija je sicer cerkev, ki pogosto potekajo kraljevi pogrebi, krsti in poroke. V njej sta se leta 2018 poročila princ Harry in Meghan Markle, lani pa je bil v cerkvi pogreb kraljičinega moža Filipa. 

Pokopali jo bodo v družinski grobnici, kamor bodo po pogrebu premaknili tudi krsto njenega moža Filipa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!