Kako izberejo dojenčka, ki predstavlja novo milijardo Zemljanov

Svet 15. Nov 202210:36 2 komentarja
ljudje
Remo Casilli/REUTERS

Danes bo svetovno prebivalstvo po izračunih Združenih narodov preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi. V preteklih letih so Združeni narodi izbrali dojenčke, ki predstavljajo peto, šesto in sedmo milijardo prebivalcev. Kako to sploh določijo?

Prvič so dojenčka, ki predstavlja milijardo, izbrali 1987. Peta milijarda je postal Matej Gašpar, ki se je rodil v Zagrebu. Kako so izbrali prav njega, je za BBC pojasnil Alex Marshall, britanski uradnik Združenih narodov. “Pogledali smo projekcije in ugotovili, da bo svetovno prebivalstvo 1987 preseglo pet milijard. Glede na statistične podatke smo ugotovili, da se bo to zgodilo 11. julija,” je povedal.

Ko so idejo o imenovanju dojenčka, ki predstavlja pet milijard prebivalcev, predstavili demografom, so bili ti ogorčeni. “Razložili so nam, da ne vemo, kaj delamo. Res ne bi smeli izbrati enega posameznika,” je rekel. Vendar so to vseeno storili. “Šlo je za prikaz številke. Ugotovili smo, kje bo tisti dan generalni sekretar, in nadaljevali od tam,” je dodal.

Šesto milijardo predstavlja 23-letni Adnan Mević iz Bosne in Hercegovine. Mević bo danes spregovoril za N1.

Za sedmo milijardo razglasili več dojenčkov

Za sedmo milijardo je 2011 več skupin razglasilo različne dojenčke. Tiskovni predstavnik ZN Omar Gharzeddine je takrat pojasnil, da je nemogoče, da bi ZN ali kdorkoli drug vedel, kje ali kdaj se bo rodila sedma milijarda. Združeni narodi tako niso podelili uradnega statusa, so pa sedmo milijardo izbrale različne skupine, je poročala televizijska mreža NBC News.

Tako je neprofitna organizacija Plan International, ki spodbuja pravice otrok in enakost deklet, ta naziv podelila novorojenki v Indiji Nargis Kumar in s tem opozorila na selektivno opravljanje splava v tej državi. Na 1.000 dečkov, starih do šest let, je bilo takrat v Indiji 914 deklic.

Na Filipinih so za sedmo milijardo izbrali Danico May Camacho, ki se je rodila na predvečer dneva sedmih milijard. To dojenčico so obiskali predstavniki Združenih narodov, je pisal The Guardian. V Šrilanki pa so izbrali Wattalage Muthumai. V Bangladešu so za sedmo milijardo razglasili deklico Sadia Sultana Oishee, o kateri je danes poročal tudi BBC.

Bodo osmo milijardo razglasili na Baliju?

Ker bo generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres danes na vrhu držav G20 na Baliju v Indoneziji, je mogoče sklepati, da bo dojenček, ki predstavlja osem milijard ljudi, izbran med otroki, ki se bodo danes rodili tam. Če bi ZN sledili zgledu iz Hrvaške, bi namreč osmo milijardo izbrali med novorojenčki, ki jih generalni sekretar lahko na dan rojstva obišče v bolnišnici.

Vendar ne gre izključiti, da bodo Združeni narodi tudi pri osmi milijardi ravnali tako kot 2011, ko dojenčka niso izbrali.

So se pa danes že pojavile informacije, da se je osma milijarda že rodila. Tako je filipinska vlada objavila, da je osma milijarda postala dojenčica Vinice Mabansag.

Več o tem, kakšna bo rast prebivalstva v prihodnje, kaj pomeni obeležje osmih milijard ter kakšne so težave prenaseljenosti in prevelike potrošnje, v prispevku Osem milijard Zemljanov: mejnik, ki da veliko misliti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje