Kako je CIA identificirala in ubila vodjo Al Kaide

Svet 02. Avg 202220:00 > 20:04 1 komentar
Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Kako so ameriški obveščevalci našli vodjo teroristične skupine Al Kaida Ajmana al Zavahirija in kako so ga ubili? Za medije je okoliščine akcije pojasnil višji uradnik.

Konec tedna so ameriške sile v Afganistanu ubile vodjo teroristične skupine Al Kaida Ajmana al Zavahirija. Al Zavahiri, ki je veljal za desno roko nekdanjega voditelja te skupine Osame bin Ladna, se je več let skrival. Iskanje in umor pa sta rezultat “skrbnega, potrpežljivega in vztrajnega” dela protiteroristične in obveščevalne skupnosti, je novinarjem povedal višji uradnik.

Do zdaj se je domnevalo, da se je al Zavahiri skrival na pakistanskem plemenskem območju ali v osrednjem delu Afganistana, piše Reuters. Uradnik, ki je želel ostati anonimen, je pojasnil nekatere podrobnosti operacije.

Vlada ZDA je že nekaj let vedela za mrežo, za katero so ocenili, da podpira al Zavahirija. V zadnjem letu, odkar so se Združene države Amerike umaknile iz Afganistana, pa so opazili znake, da je v državi prisotna Al Kaida. Letos pa so obveščevalci odkrili, da se je al Zavahirijeva družina, gre za njegovo ženo, hčerko in njene otroke, preselila v varno hišo v Kabulu. Nato pa so na isti lokaciji identificirali tudi al Zavahirija.

V zadnjih mesecih so bili obveščevalci vedno bolj prepričani, da so al Zavahirija pravilni identificirali in da se nahaja v varni hiši v Kabulu. V začetku aprila so o tem obvestili višje uradnike. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je o tem obvestil predsednika ZDA Joeja Bidna.

“S podatki več neodvisnih virov informacij smo ugotovili njegove dnevne navade,” je dejal uradnik. Ko je al Zavahiri prispel v varno hišo v Kabulu, uradniki niso zaznali, da bi jo zapustil. Večkrat so ga opazili na balkonu hiše, kjer je na koncu tudi umrl, poroča Reuters.

Uradniki so pridobili informacije o konstrukciji in naravi varnostne hiše ter natančno preučili njene stanovalce. Tako so zagotovili, da so ZDA lahko samozavestno izvedle operacijo, v kateri je bil ubit al Zavahiri, ne da bi ogrozile strukturno celovitost stavbe in tvegale življenje civilistov ter al Zavahirijeve družine.

Biden je imel o načrtovani operaciji podrobna vprašanja

Biden je v zadnjih tednih sklical več sestankov s ključnimi svetovalci in člani kabineta, da bi natančno preučili obveščevalne podatke in ocenili, kako najbolje ukrepati. 1. julija so Bidna člani njegovega kabineta, vključno z direktorjem obveščevalne agencije CIA Williamom Burnsom, v situacijski sobi Bele hiše seznanili s predlagano operacijo.

Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Biden je imel podrobna vprašanja o tem, kaj vedo in kako so prišli do teh informacij. Natančno je preučil tudi model varne hiše, ki so ga pripravili obveščevalci in ga prinesli na sestanek. Zanimali so ga razsvetljava, vreme, gradbeni materiali in drugi dejavniki, ki bi lahko vplivali na uspeh operacije, je povedal uradnik. Biden je zahteval analizo morebitnih posledic napada v Kabulu.

Krog višjih odvetnikov agencij je preučil poročila obveščevalnih služb. Potrdili so, da je al Zavahiri zakonita tarča zaradi njegovega vodenja Al Kaide.

Zadnji sestanek je Biden sklical 25. julija. Na njem je s ključnimi člani kabineta in svetovalci razpravljal tudi o tem, kako bi umor al Zavahirija vplival na odnos ZDA in talibanov, je povedal uradnik. Ko je pridobil mnenje prisotnih, je Biden dovolil zračni napad pod pogojem, da se zmanjša tveganje za civilne žrtve, še piše Reuters.

Napad so ZDA izvedle v nedeljo, ko je dron v voditelja Al Kaide, ki je stal na balkonu hiše, izstrelil dve raketi. Ob napadu so bili prisotni tudi drugi družinski člani, ki pa niso bili poškodovani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje