Kako je severnokorejska propagandna pesem postala hit na TikToku

Svet 04. Maj 202413:13 0 komentarjev
Kim Džong Un
PROFIMEDIA

Severna Koreja je objavila novo propagandno pesem, ki voditelja Kim Džong Una opisuje kot prijaznega očeta. Hitra melodija je močno nalezljiva, navdušila pa je zlasti mlajše uporabnike TikToka. Kaj pravzaprav sporoča nova severnokorejska pesem?

Ko je Kim Džong Un pred dvema tednoma objavil svojo najnovejšo pesem, gotovo ni mogel predvidevati, da bo pristala na TikTiku. Propagandna melodija je navdušila zlasti pripadnike generacije Z, večina pa se jih očitno ne zmeni za korejsko besedilo, ki hvali človeka, ki je obljubil, da bo uničil ZDA in izstrelil na desetine balističnih raket.

Besedilo sintetsko-elektro popevke se namreč glasi: “Zapojmo Kim Džong Unu, velikemu voditelju, pohvalimo se s Kim Džong Unom, našim prijaznim očetom.”

Nekateri uporabniki TikToka pa so melodijo ocenili kot odlično. “Ta pesem si zasluži grammyja,” je zapisal eden izmed njih. Drugi pa je dodal: “To je distopično na najbolj vpadljiv način.”

@kunalitimeNorth Korea releases Kim Jong Un song♬ original sound – Kunali Time

Vendar se za pop pesmijo skriva nekaj bolj zloveščega, pravijo strokovnjaki.

Kako ustvariti propagandni hit?

Gre za zadnjo v vrsti popevk, ki jih je komunistična država ustvarila v zadnjih 50 letih. Pesem je hitra, ima jasen tempo in je nevarno nalezljiva. Pravzaprav se ne razlikuje dosti od zahodnih pop uspešnic. Vendar ima pridih sovjetskega obdobja. Uporabniki generacije Z jo primerjajo s švedsko Abbo.

S to oceno se strinja tudi analitik na korejski univerzi, ki se ukvarja s Severno Korejo, Peter Moody. “Pesem je optimistična, ne bi mogla biti bolj vpadljiva, bogat nabor orkestralno zvenečih sekvenc pa ne bi mogel biti bolj izrazit,” je povedal.

Te severnokorejske pesmi nimajo le komercialnega vidika, oblasti si namreč želijo, da bi pesem prodrla v zavest. Prostora za abstraktno fantaziranje ali pretirano zapleteno razporejanje časa ni, pravi znanstvenica z univerze Cambridge, ki raziskuje severnokorejsko glasbo, Alexandra Leonzini.

Melodije morajo biti preproste, dostopne, nekaj, kar ljudje zlahka razumejo. Prav tako morajo biti melodije v takšnem glasovnem obsegu, da jih lahko poje večina ljudi. Pesmi so redko čustvene. “Ljudi želijo motivirati za cilje, ki so v korist naroda. Zato ne ustvarjajo pesmi, kot so balade,” je povedala Leonzini.

V Severni Koreji umetnosti in ustvarjanja ne spodbujajo, ustvarjanje glasbe, slikanje ali pisanje zgolj zaradi umetnosti je nezakonito. “Vsi umetniški izdelki v Severni Koreji morajo služiti vzgoji državljanov in jih natančneje izobraževati o tem, zakaj morajo čutiti hvaležnost in zvestobo partiji,” je pojasnila Leonzini. Glasba je pri tem eno najmočnejših orodij. Prebežniki pravijo, da se Severnokorejci vsako jutro zbudijo ob propagandnih pesmih, ki se razlegajo po trgih.

Nove pesmi izidejo le redko. Takrat pa v časopisih in revijah natisnejo pevske liste in besedila, navadno se morajo državljani naučiti tudi plesa na to pesem, je rekel Keith Howard, zaslužni profesor muzikologije na londonski Šoli za orientalske in afriške študije, ki je Severno Korejo prvič obiskal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Severna Koreja
Foto: KCNA/REUTERS

Branje med vrsticami

Dvominutna skladba, ki je bila objavljena prejšnji mesec, ima za opazovalce režima novo skrb vzbujajoče sporočilo. To sicer ni prva pesem, posvečena severnokorejskemu voditelju, a je opaziti spremembo v uporabljenem jeziku. Zadnja pesem namreč o Kim Džong Unu uporablja besedi “oče” in “velik”. Gre za izraza, ki sta bila do sedaj rezervirana za prvega voditelja Severne Koreje, njegovega dedka Kim Il Sunga.

Analitiki ocenjujejo, da morda znak, da Kim Džong Un utrjuje svojo podobo “vrhovnega voditelja” Severne Koreje. V zadnjem času je zamenjal tudi besedilo v še eni propagandni pesmi, in sicer je “naš oče Kim Il Sung” zamenjal z “naš oče Kim Džong Un”.

Kot voditelj postaja Kim Džong Un vse bolj agresiven in sovražen, zavezuje se, da bo okrepil vojsko. V začetku leta je rekel tudi, da si ne bodo več prizadevali za združitev z Južno Korejo, ki je po njegovih besedah “javni sovražnik številka ena”. Zrušili so tudi pomemben spomenik v obliki loka, ki ga je postavil njegov dedek in je simboliziral upanje na ponovno združitev obeh Korej.

“Pesmi sporočajo smer, v katero gre Koreja. Označujejo pomembne trenutke in dogodke v politiki. Pesmi so v Severni Koreji skorajda kot časopis,” je povedala Leonzini.

Nekateri uporabniki TikToka priporočajo tudi druge hite

Medtem uporabniki TikToka zgolj uživajo v glasbi, nekateri pravijo, da pesmi ne morejo nehati poslušati. Drugi so nostalgični: spominja jih na starejši španski in francoski pop ali vzhodnoevropsko glasbo.

Ljubitelji severnokorejske glasbe med tem priporočajo tudi druge velike uspešnice. Obstajajo štiri ali pet državno potrjenih skupin, med katerimi izstopata skupini Počonbo in dekliška skupina Moranbong. “Severna Koreja ima pesem, ki govori o tem, kako vsestranski in uporaben je krompir,” je predlagal eden izmed uporabnikov TikToka.

Nekateri Američani so izpostavili ironijo dejstva, da je komunistična pesem postala viralna na aplikaciji, ki je v lasti Kitajske, ameriški zakonodajalci pa jo skušajo prepovedati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!