Kako trdna je vladavina ruskega predsednika Vladimirja Putina?

Svet 31. Avg 202320:02 1 komentar
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav se je upor skupine Wagner v Rusiji hitro končal, pozneje pa je v strmoglavljenju letala umrl tudi njihov vodja Jevgenij Prigožin, so nedavna dejanja skupine pustila pečat. Kako trdna je oblast ruskega predsednika Vladimirja Putina? Je Rusija na robu kaosa?

Ko so pred dvema mesecema plačanci iz skupine Wagner krenili proti Moskvi, niso naleteli na odločen odpor.

Naslednji dan je njihov vodja Jevgenij Prigožin, ki je prejšnji teden umrl v letalski nesreči, preklical državni udar in pričakovani boj za oblast v Kremlju se je izjalovil, poroča nemški medij Deutsche Welle.

Toda ljudje niso pozabili, kako šibek se je takrat zdel ruski predsednik Vladimir Putin, ko je v nekaj urah najprej govoril o “pogajanjih” in nato o “izdaji”.

Od preklica vstaje se je začelo razpravljati o stabilnosti Rusije. Direktor Natovega centra odličnosti za strateško komuniciranje v Rigi Janis Sarts meni, da je pohod na Moskvo pomenil udarec moči v Kremlju.

S Sartsem se strinja tudi namestnik direktorja latvijskega Inštituta za mednarodne zadeve Martins Vargulis. Meni, da sile znotraj Rusije ogrožajo Putinovo moč.

Medtem se inflacija v Rusiji še naprej povečuje, rubelj pa v primerjavi z dolarjem in evrom pada. Moskovski provladni propagandni časopis Izvestia se pritožuje, da so v okolici prestolnice dolge kolone na bencinskih črpalkah – v Rusiji, tretji največji proizvajalki nafte na svetu, še piše Deutsche Welle.

Tudi vojna Moskve proti Ukrajini se zdi oslabljena. V zadnjih tednih je predvsem Ukrajina poročala o majhnih ozemeljskih pridobitvah.

Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

Ali Putin izgublja moč?

Stefan Meister iz nemškega sveta za zunanje zadeve (DGAP) na vprašanje, ali Putin izgublja moč, odgovarja, da se v tem trenutku ne zdi tako. Za DW je dejal, da je Putinovemu režimu z represijo in propagando uspelo pridobiti na svojo stran velik del prebivalstva in da mu do neke mere uspeva zaobiti zahodne sankcije. V Rusiji je še vedno dejavnih veliko podjetij, tudi nekaj zahodnih.

Meister je opazil zmanjšanje blaginje med ruskim prebivalstvom. Vendar pravi, da ni mogoče reči, da država razpada, niti da Putin kaže znake šibkosti.

Prepričan je, da če bo Putin nekoč izzvan, bo to storil nekdo iz varnostnega aparata. Vendar pa strokovnjak za Rusijo meni, da je Putin trenutno “trdno v sedlu” in ima dovolj sredstev, da bo še dve ali tri leta nadaljeval vojno proti Ukrajini.

Raziskovalec na Inštitutu za mirovne raziskave in varnostno politiko (IFSH) Tobias Fella se strinja, da se Rusija trenutno ne sooča z veliko nestabilnostjo. Vendar pa bi lahko za Kremelj stvari postale problematične, če bi morala vlada mobilizirati več vojakov ali če bi se gospodarske razmere dramatično poslabšale. Fella meni, da se je Rusija po nedavnih ozemeljskih pridobitvah Ukrajine na fronti izkazala kot “vojaško prilagodljiva”.

Kdo bi lahko izzval Putina?

Nekateri zahodni strokovnjaki ugibajo, da bi lahko Kremelj sam širil zgodbo, da je Rusija na robu kaosa. Cilj bi lahko bil oslabiti podporo Zahoda Ukrajini, saj bi Zahod lahko sprejel, da se je Ukrajina prisiljena odpovedati ozemlju.

Meister se ne strinja s temi teorijami. Po njegovem mnenju Putinov sistem dejansko kaže moč – tudi s smrtjo Prigožina. Ne verjame, da bi oligarhi, družba, vojska ali ljudje, ki Putina obkrožajo in so od njega odvisni, lahko postavili pod vprašaj njegovo moč. To bi lahko nekoč storile le obveščevalne službe ali varnostni aparat, pravi.

Meister meni, da manjši vojaški porazi v Ukrajini ne ogrožajo Putinove moči. Edina stvar, ki bi lahko pomenila spremembo, je po njegovem mnenju, če bi Ukrajini uspelo na primer odvzeti Krim in vsa ozemlja, ki jih trenutno zaseda Rusija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje