Kancler Scholz napoveduje dolgotrajni nadzor na nemških mejah

Svet 15. Nov 202316:11 0 komentarjev
Nemška policijska patrulja nadzira promet na meji s Poljsko
Foto: PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je poslancem povedal, da bo nadzor na mejah z nekaterimi sosednjimi državami trajal še dolgo. Nemčija trenutno nadzira meje s Poljsko, Češko, Švico in Avstrijo. Scholz je napovedal tudi možnost uvedbe posebnih plačilnih kartic za azilante, na katere bi prejemali del državne pomoči. S tem bi preprečili nakazovanje denarja v domovino.

Nadzor na mejah s Poljsko, Češko, Švico in Avstrijo se bo še dolgo časa nadaljeval, je v bundestagu izjavil nemški kancler Olaf Scholz. Pojasnil je, da je vlada od zveznih dežel dobila podporo za vzpostavitev celovitih ukrepov za nadzor na mejah v bližnji prihodnosti in za dlje časa. Pri tem bodo sodelovali s sosednjimi državami, je še dodal.

Nemčija je v torek za 20 dni podaljšala nadzor na mejah s Poljsko, Češko in Švico. “Naš sveženj stacionarnih in mobilnih ukrepov mejne policije je pomemben za zajezitev nezakonitih migracij v Nemčijo,” je takrat dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

Scholz je prav tako ocenil, da bi kmalu lahko uvedli plačilne kartice za prosilce za azil, ki bi jih bilo mogoče uporabljati le v Nemčiji. O tem konceptu je Scholz v začetku meseca razpravljal z voditelji zveznih dežel, ki so izrazili željo za uvedbo kartic.

V prihodnje bi tako azilanti, vsaj del pomoči, do katere so upravičeni, prejeli kot dobroimetje na plačilni kartici. S tem naj bi se preprečila nakazila denarja v državo izvora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nadzor na meji z Avstrijo je Nemčija uvedla že leta 2015 zaradi velikega števila beguncev. Na meji s Poljsko, Češko in Švico pa ga je uvedla 16. oktobra. Kot razlog je navedla boj proti nezakonitemu priseljevanju in tihotapljenju ljudi.

Po podatkih notranjega ministrstva v Berlinu je nemška policija na meji s Poljsko, Češko in Švico od uvedbe nadzora zabeležila približno 6.900 nedovoljenih vstopov v državo, ujela pa je tudi okoli 90 tihotapcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!