Kapitan Kirk se je vrnil v vesolje

Magazin 14. Okt 202106:26 > 09:01 0 komentarjev

Igralec William Shatner je postal najstarejši človek, ki je poletel v vesolje. Na drugem turističnem poletu podjetja Blue Origin je 90-letnik užival v treh minutah breztežnosti. "Upam, da teh občutkov ne bom nikoli pozabil," je povedal ob vrnitvi.

William Shatner, znan tudi kot kapitan Kirk iz serije Zvezdne steze, je z 90 leti postal najstarejši človek, ki je poletel v vesolje. Na vesoljski izlet se je podal s plovilom New Shepard ameriškega podjetja Blue Origin, s katerim je potoval tudi lastnik tega podjetja Jeff Bezos. To je šele drugi turistični polet, ki ga je organiziralo omenjeno podjetje, medtem ko se je prvega udeležil tudi Bezos sam.

Shatnerja na polet povabili

Shatnerja je na polet povabil Bezos, ki je velik oboževalec Zvezdnih stez. 90-letnika je tudi pričakal ob pristanku. “Kar si mi podaril, je najbolj globoka izkušnja, ki sem jo kdaj doživel,” se je za polet Bezosu zahvalil igralec, ki upa, da občutkov ne bo nikoli pozabil.

S kapitanom Kirkom sta na podorbitalni polet odšla še Chris Boshuizen in Glen de Vries, ki sta zanj plačala, na krovu pa je bila še Audrey Powers, ki je zaposlena v podjetju Blue Origin.

William Shatner je rekord najstarejšega človeka v vesolju prevzel od 82-letne Wally Funk, ki je julija letos letela skupaj z Bezosom.

Kako je bil videti turistični polet kapitana Kirka?

Polet s plovilom New Shepard traja zgolj deset minut in ne doseže orbite. Posadka izkusi tri minute breztežnosti, na poti proti orbiti pa ob hitrosti več kot 3.200 kilometrov na uro občutijo silo 5,5 G.

Blue Originovo plovilo New Shepard
REUTERS/Mike Blake

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!