Kapsula Orion varno pljusknila v Tihi ocean (VIDEO)

Svet 11. Dec 202221:49
nasa, orion
Caroline Brehman/Pool via REUTERS

Kapsula Orion, ki jo je v vesolje poslala ameriška vesoljska agencija Nasa, se je po skoraj milijon in pol prepotovanih kilometrih vrnila na Zemljo.

Nasina kapsula Orion se je po uspešno opravljeni misiji v nedeljo vrnila na Zemljo. Nekaj pred 19. uro po našem času je pristala v v Tihem oceanu v bližini mehiškega polotoka Baja California, poroča tiskovna agencija Reuters. Pred tem je preživela padanje skozi atmosfero s hitrostjo 40.000 kilometrov na uro, pri čemer se je njena površina segrela na 1760 stopinj Celzija.

Kapsulo so nato pustili nekaj ur plavati po Tihem oceanu, da so zbrali potrebno osebje. Ko bo v njej človeška posadka, bodo hitrejši in bodo kapsulo iz vode pobrali po manj kot dveh urah.

“Po 1,4 milijona prepotovanih kilometrov skozi vesolje, enem krogu okoli Lune in zbiranju pomembnih podatkov, ki nam bodo pomagali na prihodnji misiji v vesolje poslati človeka, je Orion doma,” so pri Nasi zapisali na Twitterju.

Orion je s tem zaključil 25-dnevno misijo Artemis 1, ki je del Nasinega programa, s katerim želijo na Luno ponovno poslati človeka. Kapsula se je od Zemlje oddaljila 450.000 kilometrov, obkrožila pa je tudi Luno, ki se ji je približala na 130 kilometrov.

Ob tokratnem poletu na krovu vesoljske ladje ni bilo posadke, vendar pa je v modulu poleg druge testne opreme sedela lutka, oblečena v kombinezon. Pri Nasi so ji nadeli šaljivo poimenovanje poveljnik Moonikin Campos. Če je prvi del imena lutke le besedna igra, pa drugi del nosi poseben pomen. Kot so pojasnili, je lutka poimenovana po inženirju Arturu Camposu, ki je Nasi pomagal, da se je odprava Apolla 13 po odpovedi sistema za dovajanje kisika iz vesolja srečno vrnila.

Misija Artemis 1, v sklopu katere je potekala pot plovila Orion, je uvod v stalno človeško prisotnost na Luni in naj bi predstavljala odskočno desko za odprave na Mars. Nasa je serijo misij za vrnitev človeka na Luno poimenovala po Artemidi, sestri grškega boga Apolona.

Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, ki jo je kapsula opravila tokrat. Misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini ter pristanek prvega moškega po misijah Apollo v 70. letih prejšnjega stoletja. Po časovnici agencije Nasa naj bi se to predvidoma zgodilo leta 2025, vendar bi se povratek na luno lahko zamaknil. Tehnične težave, okvare in tropska nevihta so namreč polet rakete Artemis 1 večkrat zamaknile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.