Katar: Odločno zavračamo obtožbe, ki nas povezujejo z neustreznim ravnanjem

Svet 18. Dec 202215:33 0 komentarjev
stadion, katar
Bernadett Szabo/REUTERS

Katarski diplomatski predstavnik je obsodil dogajanje okoli korupcijske preiskave v Belgiji in Evropskem parlamentu, povezane s Katarjem. Opozoril je, da bi to lahko negativno vplivalo na odnose z vpletenimi državami in oskrbo z zemeljskim plinom.

“Odločno zavračamo obtožbe, ki našo vlado povezujejo z neustreznim ravnanjem,” je zapisal neimenovan katarski diplomat v sporočilu in poudaril, da se pri tem uporablja “netočne” informacije.

V okviru preiskave domnevne korupcije, v okviru katere naj bi se Maroko in Katar vmešavala in vplivala na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta, je bilo pred dnevi aretiranih šest ljudi, med njimi grška poslanka Evropskega parlamenta Eva Kaili. Evropski poslanci so nato skoraj soglasno izglasovali resolucijo, s katero začasno ukinjajo delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, in pozivajo k prepovedi vstopa zastopnikom katarskih interesov v Evropski parlament.

“Odločitev za sprejetje tako diskriminatorne omejitve, ki omejuje dialog in sodelovanje s Katarjem, še preden je zaključen pravni postopek, bo negativno vplivala na regionalno in globalno varnostno sodelovanje, kakor tudi na tekoče razprave o globalni energetski revščini in varnosti,” je zapisal katarski diplomat.

Kot je dodal, Katar ni bil edini omenjen v preiskavi, a je edini “tarča kritik in napadov”. “Globoko smo razočarani, da se belgijska vlada ni potrudila, da bi stopila v stik z našo vlado in prišla do dejstev,” je še poudaril ter spomnil, da je Katar med drugim pomemben dobavitelj plina Belgiji. Obenem pa je pohvalil “trdne” odnose s številnimi državami Evropske unije ter izrazil “hvaležnost tistim, ki so izkazale zavezanost tem odnosom v času sedanjega vala napadov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!