Kdo je na Hrvaškem najbolje in kdo najslabše plačan

Gospodarstvo 11. Jan 202413:27 1 komentar
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Povprečna neto plača z dodatki je na Hrvaškem lani znašala 1.139 evrov, kar je 14 odstotkov več kot leto prej. Najvišjo povprečno plačo so prejemali sistemski inženirji za rešitve v oblaku, piloti in načrtovalci IKT-sistemov, najnižjo pa krojači, šivilje in čistilke, je pokazala analiza hrvaškega portala MojPosao.

Analiza je še pokazala, da 34 odstotkov Hrvatov prejema med 751 in 1000 evrov neto plače, 35 odstotkov pa med 1.001 in 1.500 evrov. Vse več jih prejema prek 2.000 evrov, zmanjšuje pa se število tistih z manj kot 750 evrov plače.

Najvišjo povprečno plačo so lani izplačevali v Zagrebu, znašala je 1.256 evrov, kar je deset odstotkov nad povprečjem.

Med najbolje plačanimi tudi piloti

Najbolje plačani so bili poklici s področja tehnologije in razvoja, kjer so za okoli 60 odstotkov višje plače od povprečnih, ter s področja informacijskih tehnologij, kjer so plače od povprečja višje za tretjino. Najvišje plače so lani sicer poleg menedžerjev prejeli sistemski inženirji za rešitve v oblaku, ki so v povprečju prejeli 3.121 evrov, sledijo piloti z 2.760 evrov in načrtovalci IKT-sistemov z 2.397 evrov plače.

Najnižje plače so imeli tekstilni delavci in delavci v storitvenih dejavnostih, ki so plačani za približno tretjino slabše od povprečja. Najslabše so bili plačani krojači s 622 evrov plače, šivilje s 672 evrov in čistilke s 677 evrov plače.

Pilot v letalu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Plače v zasebnih podjetjih v tujem lastništvu so bile sedem odstotkov višje od povprečja. V zasebnih podjetjih v domačem lastništvu so bili zaposleni po drugi strani plačani štiri odstotke slabše od povprečja, v podjetjih v državni lasti pa pet odstotkov slabše.

V primerjavi z letom 2022 je plača v minulem letu najbolj zrasla zaposlenim z najnižjimi dohodki. Zaposlenim s končano osnovnošolsko izobrazbo se je zvišala za 19 odstotkov, tistim s končano srednješolsko izobrazbo za 15 odstotkov, s končano univerzitetno izobrazbo pa za šest odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje