Kdo je “sebični” poslovnež, ki je na hrvaški obali kupil hotel za svoje delavce

Svet 16. Mar 202318:19 3 komentarji
Darko Matt Sertić
Posnetek zaslona/YouTube/N1

Kdo je poslovnež, ki je v idiličnem Jablancu kupil hotel, da lahko njegovi delavci v njem brezplačno uživajo na dopustu.

Na Hrvaškem te dni odmeva zgodba o poslovnežu, ki je po vrsti poslovnih uspehov v Združenih državah Amerike tudi v rodnem Sisku odprl tri podjetja, pred časom pa za svoje delavce kupil hotel na idilični lokaciji na hrvaški obali, v katerem jim omogoča brezplačen dopust.

Mnogi se sprašujejo, kdo je človek, ki je kot zasebnik naredil korak proti ‘sindikalnemu turizmu’, ki je bil sicer običajen v časih nekdanje skupne države, ko so bila podjetja še v državni lasti in so si lastila turistične nastanitve v zimsko-letnih letoviščih.

Uspel v ZDA in uspeh prenesel v rodno Hrvaško

Darko Matt Sertić je 66-letni podjetnik, ki je sredi 80. let odšel čez lužo, potem ko je v Zagrebu končal študij ekonomije in zunanje trgovine. Namen njegovega odhoda v ZDA je bil prvotno bolj avanturistične narave. Šest mesecev je namreč kot avtoštopar potoval po Severni in Južni Ameriki.

Po vrnitvi z avanture v takratno Jugoslavijo je imel občutek, da je vse preveč nadzorovano, zato se je vrnil v ZDA. Tamkajšnjo kariero je začel kot prodajalec sredstev za čiščenje bazenov, v Arizoni pa je ustanovil tudi šahovsko šolo. Po karieri prodajalca se je preizkusil v zavarovalniških vodah. Prodajal je življenjska zavarovanja, a kot je priznal za enega izmed hrvaških medijev, v tem ni bil preveč uspešen, saj takrat še ni znal dobro angleško.

Nato ga je pot zanesla v Silicijevo dolino, kjer je dobil zaposlitev v podjetju, ki sta ga vodila Hrvata in ki se je ukvarjalo s proizvodnjo kremenčevega stekla za polprevodnike. Od tu pa se je njegova kariera začela vzpenjati. Leta 1987 je tako v San Franciscu na noge postavil svoje prvo podjetje West Coast Quartz Corp., ki se je ukvarjalo s proizvodnjo kvarčnih sistemov in je delovalo do leta 1998.

Preberite še: Za svoje delavce kupil hotel na hrvaški obali: “Vodili so me sebični razlogi”

Vmes je leta 1994 v Fremontu v Kaliforniji ustanovil še podjetje Applied Ceramics za razvoj in proizvodnjo keramičnih komponent, ki se uporabljajo pri izdelavi mikročipov. Prav dramatičen preobrat v tehnologiji proizvodnje čipov je bilo po njegovih besedah odločilno pri njegovem uspehu. Posel je hitro razširil na trge evropskih držav, pa tudi v Tajvan, Izrael in na Japonsko. Enoto tega podjetja je nato leta 2008 odprl v rodnem Sisku. Uspešno poslovno pot je na Hrvaškem nadgradil leta 2011, z odprtjem mednarodne kulinarične akademije Kul In. Za tem je leta 2014 v Sisku ustanovil še Pisak, prvi podjetniški inkubator na Hrvaškem.

Podjetniška žilica mu ni dala miru, saj je v Fremontu leta 2015 ustanovil še podjetje Sunneco za proizvodnjo solarnih panelov. Pred dvema letoma je napovedal, da namerava v Sisku odpreti še četrto hrvaško podjetje, ki bi se ukvarjalo s proizvodnjo baterij za električne avtomobile. Projekt naj bi bil vreden več kot 200 milijonov evrov.

Darko Matt Sertić Darko Matt Sertić
Applied Ceramics
Darko Matt Sertić Darko Matt Sertić
Applied Ceramics
Darko Matt Sertić Darko Matt Sertić
Applied Ceramics

Sertić danes samo na Hrvaškem zaposluje več kot 200 ljudi, skupaj z ameriškimi podjetji pa več kot 300. Njegovo življenje je razpeto med Hrvaško in ZDA. Kot je dejal za enega od hrvaških portalov, sam ocenjuje, da kljub temu lahko reče, da se je vrnil na Hrvaško, “čeprav njegovi bližnji verjetno tega še niso dojeli”. Sertić ima sicer tri otroke, hčerka in sin živita v Sisku, druga hčerka pa živi v Zagrebu.

Za svoje delavce kupil hotel

Prav za svoje zaposlene je zdaj kupil hotel v idiličnem Jablancu na hrvaški obali, v katerem lahko brezplačno dopustujejo. Kot je dejal za hrvaške medije, se je za nakup hotela odločil iz čiste sebičnosti. Želi si namreč, da bi bila njegova podjetja čim bolj uspešna, kar pa lahko doseže samo s srečnimi zaposlenimi. Verjame, da je lep letni dopust ena od osnovnih stvari, ki jih mora omogočiti zaposlenim.

Njegov odnos do zaposlenih pojasni tudi to, da ne želi, da ga naslavljajo s kakršnimikoli nazivi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje