Za svoje delavce kupil hotel na hrvaški obali: “Vodili so me sebični razlogi”

Magazin 15. Mar 202318:57 7 komentarjev
Hotel v Jablancu na Hrvaškem
posnetek zaslona/Youtube

Hrvaško-ameriški poslovnež je ob vznožju Velebita kupil hotel na idilični lokaciji tik ob morju, v njem pa zaposleni v njegovem podjetju letujejo brezplačno.

Hrvaško-ameriški poslovnež Darko Matt Sertić, ki se je pred leti iz ZDA vrnil v domovino, s svojo potezo navdušuje hrvaško javnost. Lastnik treh podjetij v Sisku je namreč ob vznožju Velebita kupil hotel, da bi lahko svojim zaposlenim omogočil brezplačna letovanja, poroča hrvaški Tportal.

Hotel stoji na manjši skalnati vzpetini tik ob morju idiličnega kraja Jablanca blizu otoka Rab, ki je brez šole in trgovine ter z zgolj okoli 50 prebivalci. Na edinstveni jadranski lokaciji sta poleg nekaj hiš le še cerkvica, pošta, manjša restavracija, nekaj apartmajev za oddajo in še en hotel.

Kot je dejal za hrvaške medije, se je za nakup hotela odločil iz čiste sebičnosti. Želi si namreč, da bi bila njegova podjetja čim bolj uspešna, kar pa lahko doseže samo s srečnimi zaposlenimi. Verjame, da je lep letni dopust ena od osnovnih stvari, ki jih mora omogočiti zaposlenim.

Preberite še: Kdo je “sebični” poslovnež, ki je na hrvaški obali kupil hotel za svoje delavce

Hotel Ablana s 26 sobami je bil zgrajen v drugi polovici 90. let. Obratoval je do leta 2010, nato je bil do leta 2021, ko ga je kupil 66-letni Sertić, prepuščen nemilosti vandalov in vremenskim vplivom. Sertić je že pred tem več let iskal objekt, v katerem bi lahko omogočil popolnoma brezplačna letovanja za zaposlene. Pri nakupu zapuščenega hotela pa je bila, kot je povedal poslovnež, odločilna predvsem lokacija. Hotel namreč stoji na manjši skalnati vzpetini tik ob morju, lokacijo pa sta z ženo odkrila po naključju, ko sta bila na obisku pri prijateljih na Rabu. Hotel se je prodajal za okoli 630 tisoč evrov, Sertić pa naj bi vanj doslej vložil že okoli tri milijone evrov.

Hotel v Jablancu na Hrvaškem
Posnetek zaslona/YouTube

Brezplačno letovanje in praksa

Sertić je sredi 80. let kot mladenič odšel v ZDA in se nato leta 1994 zaposlil v Silicijevi dolini, v podjetju, ki se ukvarja z razvojem čipov. Leta 2008 je znanje prenesel v rodni Sisak, kjer je odprl svoje prvo podjetje, ki se prav tako ukvarja z razvojem čipov. Leta 2014 je nato v Sisku odprl svoje drugo podjetje, in sicer mednarodno kulinarično akademijo, leta 2018 pa še tretje, ki se ukvarja s proizvodnjo solarnih panelov. Skupaj zaposluje približno 200 ljudi.

Nakup hotela pa poleg brezplačnega letovanja za zaposlene omogoča tudi prakso udeležencem njegove kulinarične akademije.

Jablanac je nekoč veljal za živahno trgovsko središče. Pomembnost mu je dajala predvsem povezovalna cesta, ki je čez 1.400 metrov visok prelaz Veliki Alan vodila do regije Lika. Jablanac je imel na svojem vrhuncu več tisoč prebivalcev, danes jih šteje 53. Do leta 2012 je med Jablancem in Rabom plul tudi trajekt. Nato so pristanišče trajektov prestavili v bližnjo Stinico, kar je naredilo dodaten obvod masovnega turizma iz kraja. Domačini so sicer ukinitev pristanišča za trajekte sprejeli z odobravanjem, saj so se s tem znebili rednih sezonskih prometnih zamaškov v kraju. V Jablancu v sezoni še vedno dopustujejo številni turisti, ki si želijo nekoliko mirnejšega dopusta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje