Kdo vse se je že odločil za podobno presenetljivo potezo kot danska kraljica?

Svet 14. Jan 202422:01 0 komentarjev
Margaret
REUTERS

Po abdikaciji danske kraljice Margarete II. poglejmo, kdo se je v preteklem stoletju še poslovil od svojega položaja. Med njimi so kralj Edvard VIII., ki je odstopil, da se je lahko poročil z ameriško ločenko, pa tudi papež Benedikt XVI., ki je abdiciral zaradi zdravstvenih težav.

Na Danskem je danes potekala prva uradna abdikacija v skoraj 900 letih. Margareta II. je na prestolu preživela več kot pol stoletja. Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je bila evropska monarhinja z najdaljšim stažem. Dansko monarhijo je okrepila in modernizirala ter zmanjšala število nosilcev kraljevih nazivov. Odvzela jih je najmlajšemu sinu in njegovim otrokom.

Kdo vse se je v preteklosti odločil za podoben korak?

Britanska javnost je bila šokirana, ko je njihov kralj Edvard VIII. po manj kot enem letu na prestolu 12. decembra 1936 sporočil, da bo abdiciral, ker se bo poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson.

Njegova ljubezenska afera z ločenko je sprožila ustavno krizo, saj je Edvard trmoglavo vztrajal pri tem, da se bo poročil z Američanko, čeprav je anglikanska cerkev temu nasprotovala. V znamenitem govoru je dejal, da ne more biti kralj brez podpore ženske, ki jo ljubi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abdikacija Edvarda VIII. je popolnoma spremenila tudi življenje njegove nečakinje Elizabete. Na prestol je namreč nato sedel njen oče Albert, ki je postal kralj Jurij VI.

V Kambodži kralj abdiciral kar dvakrat

Na drugi strani sveta, v Kambodži, pa so imeli kralja, ki je abdiciral kar dvakrat. Norodom Sihanouk je prvič postal kralj leta 1941, ko ga je na položaj postavil vichyjski režim kolonialne Francije. Abdiciral je po osamosvojitvi leta 1955, ko je na prestol stopil njegov oče. Norodom je nato znova abdiciral leta 2004 po zdravljenju zaradi raka. Nasledil ga je njegov sin Norodom Sihamoni.

Abdikacija pa ni le stvar monarhov. Leta 2013 je kot prvi papež v skoraj 600 letih abdiciral papež Benedikt XVI. Kot razlog za zgodovinski korak je navedel zdravstvene težave. Na položaju vrhovnega poglavarja Cerkve ga je nasledil Frančišek. Benedikt je po odstopu živel še skoraj desetletje in umrl decembra 2022.

V zadnjem desetletju sta poleg Margarete abdicirala še dva monarha. Španski kralj Juan Carlos I. se je odrekel prestolu leta 2014, ko so na dan prišle podrobnosti o njegovem ljubezenskem življenju in razkošnem življenjskem slogu.

Krono je prevzel leta 1975 po smrti diktatorja Francisca Franca. V več desetletjih je postal simbol državne enotnosti, spoštovali so ga tudi zaradi njegove vloge pri tranziciji Španije v demokracijo. V zadnjih letih vladanja pa je njegova priljubljenost zaradi škandalov upadala.

Na prestolu ga je nasledil sin Felipe, Juan Carlos pa je zapustil državo, da novi kralj ne bi bil v senci njegovih nečednosti.

Leta 2019 pa abdiciral japonski cesar Akihito. Prestolu se je zaradi zdravja odpovedal po skoraj treh desetletjih pri starosti 85 let. Šlo je za prvo abdikacijo na Japonskem po več kot 200 letih. Nasledil ga je sin Naruhito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!