Kraljica Margareta II. po 52 letih krono predala svojemu sinu

Svet 14. Jan 202406:26 > 14:55 7 komentarjev
danska kralj in kraljica
Novi danski kralj Frederik X. in kraljica Mary sta pozdravila nepregledno množico ljudi, ki se je zbrala pred danskim parlamentom. (Foto: REUTERS)

Danska kraljica Margareta II. je s podpisom listine o abdikaciji danes popoldne uradno predala krono svojemu sinu Frederiku X. Na Danskem ob tem že večji del dneva potekajo velika slavja, ki se jih je na ulicah Köbenhavna udeležilo na desettisoče ljudi, poroča BBC.

Frederik X. je s tem postal kralj brez kronanja, ki ga na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja. V nasprotju s tradicijami v več drugih državah monarh tudi ne zapriseže na položaj, ker je ta deden.

Na balkonu parlamenta, kamor so bili uprti vsi pogledi nepregledne množice ljudi, je danska predsednica vlade Mette Frederiksen za novega danskega kralja slavnostno razglasila Frederika X. Novi prestolonaslednik je s solzami v očeh pomahal zbrani množici, po poročanju francoske tiskovne agencije APF naj bi jih bilo več kot sto tisoč, in jih nagovoril v svojem prvem govoru kot danski kralj.

“To je odgovornost, ki sem jo pričakoval celo življenje. To je odgovornost, ki jo prevzemam s ponosom, spoštovanjem in veseljem,” njegove besede navaja BBC. “Moja mati je bila eno s svojo deželo, to ji je uspelo kot le še malokomu,” je še dejal in izrazil je upanje, da bo “združujoč kralj za prihodnosti”. Ob vzklikih množice si je večkrat položil roko na srce.

Kasneje so se mu pridružili še žena kraljica Mary, njun sin Christian in preostali člani kraljeve družine.

danska premierka in novi kralj danska premierka in novi kralj
Foto: REUTERS
kraljeva družina kraljeva družina
Foto: REUTERS
kralj in kraljica na balkonu kralj in kraljica na balkonu
Foto: REUTERS

Pričakovati je, da bo 55-letni Frederik nadaljeval utrjevanje danske monarhije kot institucije, kar je v več kot pol stoletja vladanja že uspelo njegovi materi, ki je bila med ljudmi zelo priljubljena.

Njene zadnje besede v vlogi kraljice pred odhodom iz državnega sveta, kjer je abdicirala, so bile: “Bog, obvaruj Kralja”.

Danci so bili ob novici kraljice, da bo abdicirala, osupli. Mnogi namreč v 52 letih njene krone niso poznali drugega vladarja. Z napovedjo o abdikaciji je javnost presenetila na zadnji dan lanskega leta. Dan abdikacije je sicer ravno na obletnico smrti očeta. Gre namreč za prvo abdikacijo na Danskem v skoraj 900 letih.

množica na trgu množica na trgu
Foto: REUTERS
množica na trgu množica na trgu
Foto: REUTERS
Margareta II., danska, kraljica, abdikacija Margareta II., danska, kraljica, abdikacija
Slavje ob abdikaciji (Foto: Ritzau Scanpix/ Ida Marie via REUTERS)

Ulice danske prestolnice so danes polne ljudi, ki se želijo posloviti od svoje kraljice. Kljub njeni abdikaciji pa je vzdušje po poročanju BBC slavnostno.

Margareta II. je na prestolu preživela več kot pol stoletja. Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je bila evropska monarhinja z najdaljšim stažem. Dansko monarhijo je okrepila in modernizirala ter zmanjšala število nosilcev kraljevih nazivov. Odvzela jih je najmlajšemu sinu in njegovim otrokom.

Margeta II. ob podpisu abdikacije
Abdikacija danske kraljice (Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

Frederikom X ima skupaj z Mary Donaldson ima štiri otroke, v javnosti pa sta zelo priljubljena. 51-letna Mary bo sicer postala prva Avstralka z nazivom kraljica.

Čestitke novemu danskemu kralju in kraljici dežujejo od vse povsod. Na družbenem omrežju X jima je čestitala tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki si želi še okrepiti prijateljske vezi med državama. Obenem se je spomnila obiska kraljice Margarete v Sloveniji leta 2001.

Kljub zgodovinskemu dogodku predaje oblasti ni zaznamovalo razkošno kronanje, ki jih na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja. Danski monarh ima sicer predvsem ceremonialno vlogo, vendar pa podpisuje zakone in imenuje izvoljeno vlado, s katero se tudi redno sestaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje