Macron, Scholz in Draghi po obisku v Ukrajini že na Poljskem

Svet 17. Jun 202211:41 4 komentarji
Macron, Scholz in Draghi
Filippo Attili/Palazzo Chigi/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so se po obisku v Ukrajini vrnili na Poljsko.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so se danes po svojem prvem obisku v Ukrajini od začetka ruske invazije z nočnim vlakom vrnili na Poljsko. Ukrajini so v Kijevu obljubili podporo pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uro pred prihodom njihovega vlaka v poljsko mesto Przemysl se je predsednik vlade Draghi pridružil predsedniku Macronu v njegovem vagonu na dvostranskem srečanju, pred tem pa se je Macron pogovarjala s Scholzem.

Med obiskom v Ukrajini v četrtek so vsi trije voditelji, ki se jim je pridružil tudi romunski predsednik Klaus Iohannis, izjavili, da so pripravljeni Ukrajini “takoj” podeliti status uradne kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to napoved pozdravil in izrazil upanje, da se bodo pred vrhom EU 23. in 24. junija s tem strinjale tudi druge države članice.

Dokončno odločitev o tem morajo namreč sprejeti prav članice, bo pa Evropska komisija že danes predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke tako Ukrajini kot Gruziji in Moldaviji. Pričakovati je, da bo mnenje pozitivno.

Poleg diplomatov in novinarjev je voditelje na vlaku spremljalo tudi približno 80 francoskih, nemških, italijanskih in ukrajinskih varnostnikov, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje