Kfor zanikal napotitev okrepitev na sever Kosova

Svet 28. Sep 202314:18 0 komentarjev
Kfor
PROFIMEDIA

Iz Natove misije na Kosovu Kfor so sporočili, da niso poslali okrepitev na sever države po nedeljskem napadu na kosovsko policijo v kraju Banjska, v katerem je bil ubit policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci. Za to, da bi skrb za varnost na severu Kosova prevzel Kfor, se zavzema Srbija, ki obenem zanika vpletenost v napade.

Tiskovni predstavnik Kforja, polkovnik Andrea Gallieni je za albanski portal ABC News danes dejal, da so enote skoncentrirane le na najobčutljivejših območjih.

“Okrepitev ni, enote Kforja so skoncentrirane le na najbolj občutljivih območjih,” je poudaril.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v torek zahteval, da skrb za vsa varnostna vprašanja na severu Kosova namesto kosovske policije prevzame Kfor.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević pa je v sredo izrazil razočaranje nad odzivom Kforja po napadu. “Kfor je tisti, ki bi se moral prvi odzvati, da bi preprečil prelivanje krvi,” je poudaril. Kljub temu je dodal, da mora Srbija vzdrževati tesne stike s Kforjem, saj ga vidi kot edino legitimno oboroženo silo na Kosovu.

Vučić je sicer že v nedeljo zanikal vpletenost Srbije v nedeljske napade, medtem ko Priština obtožuje Beograd logistične podpore pri napadih in vztraja, da mora v celoti odgovarjati zanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!