Kijev hvaležen za letala F–16, Moskva svari pred stopnjevanjem konflikta

Svet 21. Avg 202317:44 25 komentarjev
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski je obiskal Dansko (Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

Ukrajina bo dobila bojna letala F–16, ki si jih že dolgo želi, vprašanje pa ostaja, kako bi letala lahko pripomogla k ukrajinski protiofenzivi, ki le počasi napreduje. Kaj medtem na obljubljeno pošiljko pravi Rusija?

Zahod vendarle uresničuje ukrajinsko prošnjo – po tem, ko so ZDA prižgale zeleno luč za ta korak, sta Danska in Nizozemska minuli konec tedna sporočili, da bosta Ukrajini donirali bojna letala F-16. Pričakovano so v Kijevu to odločitev pozdravili, iz Moskve pa je prišlo svarilo: “Bojna letala bodo le stopnjevala konflikt”.

Ukrajina že dalj časa vztraja, da so zahodna bojna letala ključna za to, da v sklopu protiofenzive, ki trenutno poteka, ruske sile preženejo z ukrajinskega ozemlja. Kot smo že poročali, protiofenziva napreduje počasi, zaradi česar so v prvi vrsti nezadovoljni v Kijevu.

“Nadvlada v zraku je ključ do uspeha na terenu,” je po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na ukrajinske medije, komentiral tiskovni predstavnik letalstva Ukrajine Jurij Ihnat. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obiskal Dansko in Nizozemsko, je medtem dogovor o donaciji letal opisal kot “prelomnega”.

Je pa eden od pogojev za pošiljko letal ta, da jih mora Ukrajina po navedbah danskega ministra za obrambo Jakoba Ellemanna-Jensna uporabiti izključno na svojem ozemlju. Ellemanm-Jensen: “Orožje smo donirali pod pogojem, da bo uporabljeno za to, da se prežene sovražnik iz ozemlja Ukrajine. In nič dlje od tega.” Po njegovih besedah se beseda “orožje” nanaša na vse – od tankov do bojnih letal.

F-16
Letalo F-16 nizozemske vojske (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Kdaj bo prva pošiljka letal prišla v Ukrajino?

Ukrajina lahko prvo pošiljko letal pričakuje okoli novega leta, ko naj bi v državo prispelo šest letal. Danska se je sicer zavezala, da bo Ukrajini poslala 19 letal, Nizozemska pa ima na voljo 42 letal F-16. Ali bo v Ukrajino poslala vse, še ni znano.

Ukrajinski piloti so sicer že začeli usposabljanje za uporabo letal F-16, a bodo, tako ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, potrebovali še okoli pol leta (ali več), da za delo usposobijo tudi inženirje in mehanike.

O tem, zakaj so letala F-16 tako odločilnega pomena za Ukrajino, je za ameriški CNN že pred začetkom velike protiofenzive v začetku junija spregovoril upokojeni polkovnik letalskih sil Cedric Leighton. “To je zelo zanimivo letalo, ki je v uporabi že več kot 40 let,” je povedal in pojasnil, da lahko letalo opravlja več vlog. Bodisi lahko izvaja operacije “zrak – zrak” ali pa “zrak – zemlja”.

“Glede na nastavitve ima tudi zmožnost možnost motnje signalov, lahko zmede nekatere ruske radarje, ki delujejo na območju Ukrajine in okolici,” je dodal in poudaril, da je letalo s svojimi zmogljivostmi najverjetneje najboljše glede na potrebe Ukrajincev. Je pa Reuters neuradno izvedel, da ameriški uradniki ocenjujejo, da bodo letala F-16 le malo pripomogla pri uspešnosti protiofenzive in naj ne bi prinesla prelomnice.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski v letalu F-16 (Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

Oster odziv Rusije

Rusija se je, pričakovano, na obljubljene donacije letal F-16 odzvala ostro. “Dejstvo, da se je Danska odločila donirati letala F-16 Ukrajini vodi v stopnjevanje konflikta,” je v izjavi, o kateri poroča danska tiskovna agencija Ritzau, sporočil ruski veleposlanik na Danskem Vladimir Barbin.

Dodal je: “S tem, ko se skriva za razmislekom, da mora Ukrajina sama določiti pogoje za mir, Danska z dejanji in besedami Ukrajini ne pušča druge možnosti kot to, da nadaljuje vojaško konfrontacijo z Rusijo.”

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska zračna obramba preprečila več napadov ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na Moskvo. Zaradi napadov je bil za nekaj časa ustavljen promet na moskovskih letališčih Vnukovo in Domodedovo. (Vir: STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje