Spopadi v Ukrajini: kje prodirajo Ukrajinci in kje pritiskajo Rusi?

Svet 17. Avg 202317:18 11 komentarjev
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Dogajanje na ukrajinskih bojiščih je te dni znova pritegnilo več pozornosti tujih medijev. Kaj se trenutno dogaja in kje potekajo spopadi?

Protiofenziva, ki jo Ukrajinci zoper (dobro utrjene) ruske sile vodijo od začetka junija, se že nekaj časa sooča z očitki, da je njen napredek (pre)počasen; velika, odmevna zmaga, ki bi jo Ukrajinci potrebovali – tudi zato, da zaveznikom z Zahoda pokažejo, da njihova pomoč ni zaman – pa se še ni zgodila. Tudi oblasti v Kijevu so priznale, da protiofenziva ne poteka tako hitro, kot bi si želeli.

Protiofenziva se osredotoča na jug oziroma vzhod države, kjer predele regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson nadzorujejo ruske sile. Kot navaja mislišče Institute for the study of war, ki podrobno spremlja dogajanje na bojiščih in vsakodnevno objavlja poročila, Ukrajinci tudi v tem tednu nadaljujejo s protiofenzivnimi operacijami na vsaj treh sektorjih, pri čemer so napredovali na zahodu zaporoške regije ter na območju meje med Doneckom in Zaporožjem.

V Zaporožju naj bi Ukrajinci napredovali na območju kraja Robotine, v Donecku (blizu meje z zaporoško regijo) pa jim je uspelo ponovno prevzeti nadzor nad krajem Urožajne. Bataljon ruske vojske, ki se bori na tem območju, je o svojih neuspehih poročal prek Telegrama. Kot je poročala Al Džazira, so sporočili: “Več dni smo vzdržali [ukrajinske] napade, vendar se je nekje zgodil spodrsljaj. Še vedno se borimo, a razmere niso v prid nam … vse je le vprašanje časa.”

Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Urožajne, navaja tiskovna agencija Reuters, je prva vas, ki jo je Ukrajincem uspelo osvoboditi po 27. juliju, ko so ponovno prevzeli nadzor nad bližnjim krajem Staromajorske. Ta časovnica kaže na “izziv”, ki ga imajo Ukrajinci, ko se čez ruske obrambne linije z veliko minami prebijajo brez podpore iz zraka.

Ukrajina si, kot smo že poročali, že dalj časa želi vojaških letal F-16 ameriške izdelave. Vendar, kot je včeraj povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat, s temi letali še ne bodo upravljali jeseni oziroma pozimi. “Zdaj je že znano, da to jesen in zimo Ukrajine ne bomo mogli braniti z bojnimi letali F-16,” je povedal po navedbah Reutersa.

Spomnimo, ZDA so prižgale zeleno luč za usposabljanje ukrajinskih pilotov za rokovanje z letali F-16, a za zdaj ni znano, kdaj bi lahko Ukrajini ta letala dejansko dobavili.

Poleg tega ukrajinski vojaki še naprej skušajo obkoliti mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, ki so ga, spomnimo, spomladi po dolgi bitki zavzeli plačanci podjetja Wagner. Namestnica ministra za obrambo Hana Maljar je sporočila, da so Ukrajinci v zadnjem tednu na območju tega mesta osvobodili še tri kvadratne kilometre ozemlja, kar pomeni, da so na tem območju prevzeli nadzor nad skupno 40, je navedla Al Džazira.

Ruski vojaški poročevalci pa so prav tako poročali, da naj bi ukrajinski izvidniki pred 11. avgustom pristali na levem bregu reke Dnipro v hersonski regiji.

Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Ruska vojska, ki je, kot smo že poročali, dobro utrdila svoje položaje na okupiranih ozemljih, pa medtem nadaljuje na ukrajinske tarče z brezpilotnimi letalniki – tarča napadov je bila med drugim žitna oziroma pristaniška infrastruktura v Odesi – ter pritiska na severovzhodu, v regiji Harkov, kjer je trenutno na udaru kraj Kupjansk. Kot ocenjujejo analitiki, ruska vojska tam napada, da bi preusmerila pozornost ukrajinske vojske, ki je osredotočena na protiofenzivo na vzhodu in jugu države.

Da se ukrajinska vojska na območju Kupjanska bori v “zapletenih” razmerah, je včeraj povedal poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski, je poročal CNN. “Sovražnik poskuša prebiti naše obrambne linije z napadalnimi enotami, ki vključujejo večino zapornike, vsak dan, iz različnih smeri, s ciljem blokirati in nato zavzeti Kupjansk,” je še dejal.

Ruska najemniška vojaška skupina Wagner je od začetka avgusta v Belorusiji registrirana kot družba z omejeno odgovornostjo, izvajala pa naj bi izobraževalne dejavnosti, poročajo tuji mediji. Številni pripadniki skupine Wagner so v Belorusijo odšli po spodletelem poskusu upora proti ruskemu vojaškemu vrhu konec junija. Po podatkih enotnega državnega registra podjetij in samostojnih podjetnikov Belorusije se je skupina Wagner registrirala kot “družba za izobraževalne dejavnosti” v vasi Celj v okrožju Asipoviči, kjer je tudi njihovo novo oporišče. (STA)

Preberite tudi prispevek Kje je Wagnerjev šef in kako to, da je še na prostosti?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje