Kijev kritičen do Orbanove izjave o pošiljanju orožja Ukrajini

Svet 27. Dec 202221:41 11 komentarjev
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Ukrajinske oblasti so ostro kritizirale madžarskega premierja Viktorja Orbana zaradi njegovih stališč o vojni v Ukrajini. Orban je dejal, da bi se vojna lahko končala, če bi ZDA prenehale dobavljati orožje Ukrajini, kar so v Kijevu označili za "patološki prezir do Ukrajine" in "politično kratkovidnost".

“Izjave madžarskega predsednika vlade kažejo patološki prezir do Ukrajine in ukrajinskega ljudstva, ki nasprotuje ruski agresiji, ter politično kratkovidnost,” je danes na svoji spletni strani zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Po besedah ministrstva je madžarski premier Viktor Orban s tem pozval k porazu Ukrajine, kar pa bi po njihovi oceni samo povečalo nevarnost ruske agresije na Madžarsko. “Madžarski voditelj bi se moral vprašati, ali želi mir,” je še dodalo ministrstvo.

Odnosi že dlje časa napeti

Odnosi med Budimpešto in Kijevom so že dlje časa napeti. Od začetka ruske agresije je madžarski premier večkrat poskušal preprečiti podporo EU Ukrajini, bil pa je tudi kritičen do zahodnih sankcij proti Rusiji.

Kot je dejal sredi novembra, je Madžarska zavezana pomoči Ukrajini, ne bo pa postavljala interesov Ukrajine pred svoje lastne. Država je namreč med drugim močno odvisna od uvoza ruskega plina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje