Blinken nenapovedano v Ukrajini: Poskrbeli bomo za vaš uspeh na bojišču

Svet 14. Maj 202407:24 > 14:44 12 komentarjev
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS

V Kijev je zjutraj nenapovedano prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki se je srečal z ukrajinskim državnim vrhom. Med obiskom je zagotovil nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi v obliki novega paketa vojaške pomoči. Medtem iz ruskega Belgoroda poročajo o ukrajinskem raketnem napadu, ki naj bi ga zračna obramba prestregla.

Ruska zračna obramba je nad regijo Belgorod prestregla 25 raket, izstreljenih iz Ukrajine, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Moskvi. Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila napade na cilje na ozemlju Rusije. V nedeljo naj bi na regijo Belgorod izvedla raketni napad, ki je zahteval 15 smrtnih žrtev.

Medtem naj bi neznani storilci na železniški postaji Kotluban v ruski regiji Volgograd iztirili vagone tovornega vlaka, poročanje ruskih tiskovnih agencij povzema francoska AFP. Ruske oblasti se na dogodek še niso odzvale, odgovornost za podobne incidente pa so v preteklosti pripisali Ukrajini in njenim podpornikom.

Medtem je ameriški državni sekretar Antony Blinken nenapovedano prispel na obisk v Kijev. Zagotovil je, da je nov paket ameriške vojaške pomoči za Ukrajino na poti. Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ki je pomoč označil za ključno, je zagotovil, da bo imela ta resničen vpliv na razmere na fronti.

Antony Blinken
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS

“Skupaj s številnimi drugimi partnerji Ukrajine smo odločeni, da poskrbimo za vaš uspeh na bojišču,” je poudaril Blinken. Po njegovih besedah bo imela tokratna pomoč resničen vpliv na razmere na fronti, kjer Ukrajinci že več kot dve leti bijejo boj z ruskimi silami.

Zelenski se je državnemu sekretarju ZDA zahvalil za pomoč, ki je po njegovih besedah ključna, pomembno pa je tudi, da orožje prispe čim prej. Kot je dejal, ukrajinska vojska v prvi vrsti potrebuje sisteme zračne obrambe, zlasti v regiji Harkov na vzhodu, kjer so ruske sile v okviru ofenzive v zadnjih dneh dosegle določene taktične uspehe.

Ukrajinski predsednik je zaprosil še za dva zračna obrambna sistema patriot za zaščito mesta Harkov in istoimenske regije, kjer ruske sile v zadnjih dneh napredujejo in zasedajo obmejne vasi. Paket pomoči vsebuje strelivo za zračno obrambo, vključno z raketami zemlja–zrak, in raketne sisteme stinger. Vključuje tudi rakete himars, rakete dolgega dosega atacms in strelivo za havbice m777, navaja britanski BBC.

Po srečanju je Blinken zagotovil neomajno podporo ZDA, dokler ne bo Ukrajina varna. “Kar je (ruski predsednik Vladimir) Putin uničil, bi Rusija morala – in mora – plačati za obnovo,” je dodal Blinken, ki je pojasnil, da je ameriški kongres omogočil zaseg ruskega premoženja v ZDA in da nameravajo to uporabiti za obnovo. Zelenski pa je pozval k pospešitvi dobave pomoči. “Potrebujemo občutno pospešitev dobave. Zdaj mine preveč časa med napovedjo paketov in dejanskim prihodom orožja na fronto,” je dejal.

Ameriški kongres je konec aprila odobril več kot 60 milijard dolarjev vreden paket pomoči za Ukrajino, prejšnji teden pa je vlada v Washingtonu napovedala še en paket vojaške pomoči v vrednosti okoli 400 milijonov dolarjev.

To je sicer Blinknov četrti obisk v Kijevu po februarju 2022, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje