Kijev: Upor Wagnerja “okno priložnosti” za Ukrajino

Svet 24. Jun 202315:36 5 komentarjev
Pripadniki skupine Wagner blizu ruskega mesta Voronež (Foto: Stringer/REUTERS)

Oboroženi upor skupine Wagner proti ruski vojski, do katerega je prišlo v noči na soboto, je po besedah namestnice ukrajinskega obrambnega ministra Hane Maljar "okno priložnosti za Kijev". Rusija je medtem ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, v katerih so bili v Kijevu ubiti trije ljudje, 11 pa jih je bilo ranjenih.

Ukrajinska stran je danes sporočila, da so nemiri v Rusiji, ki jih je spodbudil oboroženi upor skupine Wagner, priložnost za Kijev. Do tega dogajanja prihaja nekaj tednov po napovedi ukrajinske protiofenzive na ruske položaje. “Kaj to pomeni za nas? To je okno priložnosti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

V novih zračnih napadih na Kijev ubiti trije ljudje

Rusija je ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, v katerih so bili v Kijevu ubiti trije ljudje, 11 pa jih je bilo ranjenih. Ukrajinska zračna obramba je po navedbah oblasti sestrelila 40 ruskih vodenih raket in dve bojni brezpilotni letali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na napade so po mestih v državi pred tem opozarjala sirene. V mestu Dnipro v osrednjem delu Ukrajine je bilo po besedah župana Borisa Filatova več hiš popolnoma uničenih, zaradi ene od eksplozij naj bi nastal ogromen krater.

Zračna obramba je rakete zaznala in uničila tudi v zračnem prostoru nad Kijevom, je sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. Ostanki raket so med drugim padli na 24-nadstropno poslopje, kjer je zagorelo. Najmanj dva človeka sta bila poškodovana, je dodal.

V drugem največjem mestu v Ukrajini, Harkovu, je bil v napadu uničen plinovod. Izbruhnil je tudi požar, a ranjenih ni bilo, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov. Ukrajinske zračne sile so pred tem poročale tudi o ruskih raketah, usmerjenih proti severnima regijama Sumi in Poltava.

Zračni napadi na Kijev Zračni napadi na Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Zračni napadi na Kijev Zračni napadi na Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Zračni napadi na Kijev Zračni napadi na Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Zračni napadi na Kijev Zračni napadi na Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Zračni napadi na Kijev Zračni napadi na Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Pripadniki skupine Wagner blizu ruskega mesta Voronež (Foto: Stringer/REUTERS)

Nemčija Ukrajini še 45 gepardov

Nemčija namerava Ukrajini do konca leta dobaviti še 45 tankov gepard, s katerimi želi državi pomagati v obrambi pred Rusijo. Načrt je v komentarju, ki bo v časniku Die Welt objavljen v nedeljo, napovedal vodja centra za Ukrajino na obrambnem ministrstvu, general Christian Freuding, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupaj je Nemčija Ukrajini dobavila že 34 protiletalskih gepardov, v prihodnjih tednih pa naj bi jih dodali še 15. “Poleg tega želimo v sodelovanju z ZDA proti koncu leta dobaviti še do 30 tankov gepard,” je dejal Freuding v komentarju, ki ga je vnaprej pridobila dpa.

General meni, da je zračna obramba ključna šibka točka trenutne protiofenzive ukrajinske vojske. “Delamo, kar je v naši moči. Toda ali ima Ukrajina kljub vsemu dovolj zračne in protiletalske obrambe? Očitno ne!” je dejal Freuding.

Poleg tankov gepard naj bi ukrajinsko obrambno sposobnost okrepili tudi sistemi zračne obrambe Iris-T. Po Freudingovih besedah so ti sistemi skoraj stoodstotno učinkoviti. Dva od njih sta bila že dobavljena, letos bosta sledila še dva, leta 2024 pa še štirje, je še dejal general.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje