Kilometrski asteroid poletel mimo Zemlje, a ga je bilo težko videti

Svet 19. Jan 202213:06 > 15:13 1 komentar
AllPlanets/TWITTER

Mimo Zemlje je sinoči letel asteroid, širok en kilometer. Za opazovanje s prostim očesom je bil sicer pretemen, a so si ga nekateri ogledali skozi teleskop.

Sinoči je mimo Zemlje letel asteroid, ki so ga poimenovali (7482) 1994 PC1. Širok je en kilometer in spada med večje prebivalce našega Osončja. Asteroid je večji od najvišje stavbe Burdž Kalife v Dubaju in je velik skoraj kot dva dva Empire State Buildinga iz New Yorka.

Asteroid je bil sicer pretemen, da bi ga lahko opazovali s prostimi očmi ali daljnogledom. V Maleziji je astronomom pri opazovanju zagodlo še nekoliko oblačno vreme, a jim ga je kljub temu uspelo posneti.

Ko so posnetek nekoliko očistili, se asteroid lažje vidi.

Okoli 8. ure zvečer pa je asteroid posnel tudi projekt virtualnega teleskopa.

Od Zemlje je bil asteroid oddaljen dva milijona kilometrov, kar je približno petkratnik razdalje med Zemljo in Luno. Tako velik asteroid, kot je ta, ki bo v torek v naši bližini, na Zemljo pade enkrat na šeststo tisoč let, kar pomeni, da se nam bližnjega srečanja z njim ni treba bati, je v pogovoru za N1 pojasnil astronom Jure Japelj. Z objavo pa je pomirila tudi ameriška vesoljska agencija Nasa in zapisala, da v prihodnjih 100 letih ni nobene znane grožnje padca asteroida.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje