Kim Džong Un kritičen do obvladovanja “vročice”: Odziv je bil nezrel

Koronavirus 18. Maj 202211:37 > 11:51 0 komentarjev
Kim Džong Un
KCNA/REUTERS

Kim Džong Un je odziv pristojnih na izbruh koronavirusne bolezni označil za neprimeren oziroma nezrel. Doslej so v Severni Koreji potrdili več kot 1,72 milijona bolnikov s simptomi "vročice", kakor covid-19 imenujejo v tej državi. Prvi primer so potrdili prejšnji teden.

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je bil kritičen do obvladovanja izbruha covida-19 v državi. O prvič primerih “vročice”, kot v Pjongjangu imenujejo koronavirusno bolezen, so iz izolirane Severne Koreje poročali prejšnji teden, Kim Džong Un pa je odziv na izbruh opisal kot nezrel, pri čemer je državne uradnike obtožil neprimernega ravnanja in nedejavnosti.

Na zasedanju politbiroja, enega od glavnih odločevalskih organov severnokorejske vladajoče partije, je Kim Džong Un dejal, da je “nezrelost državnih zmogljivosti za obvladovanje krize” povečala “kompleksnost in težavnost” boja s pandemijo, navedbe severnokorejske tiskovne agencije povzema Reuters. STA je navedla, da je severnokorejski voditelj že v soboto hitro širjenje okužb označil za “veliko katastrofo” in “največji pretres”, ki je državo doletel od ustanovitve.

Doslej so v Severni Koreji potrdili več kot 1,72 milijona bolnikov s simptomi “vročice”, do torka zvečer pa je življenje izgubilo 62 ljudi. Ne glede na to so v vladajoči severnokorejski stranki mnenja, da se razmere obračajo v prid Pjongjanga. V državi sicer še niso začeli kampanje množičnega cepljenja, prav tako naj bi bile v državi omejene možnosti testiranja, zaradi česar ni povsem znano, kako zelo je virus razširjen med približno 25 milijoni prebivalcev Severne Koreje.

Severnokorejske oblasti so sporočile, da je zdravniška stroka oblikovala priročnik za zdravljenje covida-19. Pri razdeljevanju zdravil, ki poteka brez prestanka, pomagajo tudi oborožene sile, vključno s 3.000 člani medicinskega vojaškega osebja. Vzpostavljenih je 500 skupin, ki potrjujejo okužbe in zdravijo bolnike, je navedla KCNA.

Poleg neposrednega vpliva na zdravje se je pojavila tudi bojazen glede proizvodnje hrane v državi. Svetovni program za hrano (WFP) je ocenil, da je podhranjenih približno 11 milijonov od 25 milijonov prebivalcev. Če zaradi pandemije kmetijski delavci ne bodo mogli obdelovati polj, se bo lakota v državi po mnenju analitikov drastično zaostrila, piše STA. Medtem je Južna Koreja Pjongjangu že ponudila neomejeno pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!