Kim Džong Un napovedal krepitev severnokorejskih vojaških zmogljivosti

Svet 28. Mar 202211:37 > 12:18 1 komentar
Kim Džong Un
PROFIMEDIA

Severnokorejski voditelj je na obisku zaposlenih, ki so sodelovali pri četrtkovem testu medcelinske balistične rakete, napovedal obširno krepitev vojaških zmožnosti Severne Koreje.

Severna Koreja bo imela nepremagljivo in neustavljivo vojaško moč, je napovedal severnokorejski predsednik Kim Džong Un. Besede je izrekel na srečanju z uradniki, znanstveniki ter tehnološkimi in drugimi delavci, ki so sodelovali pri četrtkovem testu medcelinske balistične rakete.

V Severni Koreji so v četrtek ob Kimovi navzočnosti testirali nov tip medcelinske balistične rakete, ki je letela višje in dlje od dosedanjih, poroča AFP. Dosegla naj bi okoli 6.250 metrov višine in letela 1.090 kilometrov daleč. Raketa je pristala v Japonskem morju, v izključni gospodarski coni Japonske.

To je bila prva izstrelitev rakete Hwasong-17, ki so jo predstavili oktobra 2020.

“Le tisti, ki je opremljen z mogočno napadalno zmogljivostjo, nepremagljivo vojaško močjo, ki je nihče ne more ustaviti, lahko prepreči vojno, zagotovi varnost države in obvlada ter nadzoruje vse grožnje in izsiljevanja imperialistov,” je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal Kim Džong Un. “Še naprej bomo zasledovali cilj krepitve nacionalnih obrambnih sposobnosti,” je dodal.

Analitiki ocenjujejo, da je četrtkova uspešna izstrelitev okrepila Kimovo zaupanje, da je Severna Koreja na pravi poti krepitve svoje obrambe in da je moč v prihodnje zato pričakovati še več podobnih poskusov. Do severnokorejske izstrelitve prihaja v občutljivem obdobju za regijo, saj bo Severna Koreja do maja v obdobju prenosa predsedniških pooblastil. ZDA, s katerimi je Severna Koreja tehnično še vedno v vojni, so v petek napovedale, da si bodo v sklopu Združenih narodov prizadevale za zaostritev sankcij proti Severni Koreji zaradi “vedno bolj nevarnih provokacij”, a sta Rusija in Kitajska že nakazali, da zaostritev ne bosta podprli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje