Kim Džong Un: Severna Koreja pripravljena uporabiti jedrsko orožje

Svet 28. Jul 202207:58 1 komentar
Kim Džong Un
KCNA via REUTERS

Severna Koreja je pripravljena uporabiti jedrsko orožje, je na prireditvi ob 69. obletnici korejske vojne dejal njen voditelj Kim Džong Un. Dodal je, da je država "popolnoma pripravljena na vsakršen vojaški spopad" z ZDA, sosednji Južni Koreji pa je zagrozil z uničenjem v primeru poskusa strmoglavljenja njegovega režima.

“Naše oborožene sile so temeljito pripravljene, da se odzovejo na kakršno koli krizo, prav tako pa je popolnoma pripravljeno tudi jedrsko vojno odvračanje naše države, da zvesto, natančno in hitro mobilizira svojo absolutno moč za svoje poslanstvo,” je v govoru v sredo zvečer dejal severnokorejski voditelj Kim Džong Un, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na severnokorejsko KCNA.

Kim je dodal, da mora Severna Koreja zaradi jedrskih groženj ZDA opraviti “nujno zgodovinsko nalogo” in okrepiti svojo samoobrambo. Po njegovi oceni so ZDA redne vojaške vaje njegove države svetu predstavile kot provokacije.

“Dvojna merila ZDA, ki vsa naša vsakodnevna dejanja zavajajoče označujejo kot provokacije in grožnje, medtem ko izvajajo obsežne skupne vaje, ki resno ogrožajo našo nacionalno varnost, so dobesedno zločinsko obnašanje, ki odnose med Severno Korejo in ZDA potiska v konflikt in na točko brez povratka,” je še dejal Kim.

Kim se je v govoru odzval tudi na poročila, da se Južna Koreja pripravlja na oživitev načrta za preprečevanje severnokorejske jedrske grožnje s preventivnimi napadi na rakete Pjongjanga in po možnosti njegovo višje vodstvo ali tako imenovano strategijo Kill Chain. Zatrdil je, da bosta vlada in vojska južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeol “uničeni”, če bo Seul dejansko izvedel tovrstne napade, navaja britanski BBC.

Kim Džong Un Kim Džong Un
KCNA via REUTERS
Kim Džong Un Kim Džong Un
KCNA via REUTERS
Kim Džong Un Kim Džong Un
KCNA via REUTERS

Do groženj Kim Jong-una je prišlo v času, ko je mednarodna skupnost zaskrbljena zaradi morebitnega sedmega severnokorejskega jedrskega poskusa. ZDA so prejšnji mesec namreč opozorile, da Pjongjang takšen poskus lahko izvede kadarkoli.

Dan zmage sicer v Severni Koreji praznujejo 27. julija in obeležuje konec korejske vojne, ki je divjala med leti 1950 in 1953. Vojna se je končala s premirjem, ne pa tudi z mirovno pogodbo, zato tehnično še vedno traja, vendar pa jo Severna Koreja dojema kot zmago nad ZDA. Vsakoletno praznovanje obletnice tako zaznamujejo vojaške parade, ples in ognjemet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje