Kim Džong Un naj bi šel k Vladimirju Putinu na pogovore o dobavi orožja

Svet 05. Sep 202307:17 0 komentarjev
vladimir Putin in Kim Jong Un
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un naj bi se ta mesec v Rusiji srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pogovarjala naj bi se o dobavi severnokorejskega orožja Rusiji.

Še ta mesec naj bi severnokorejski voditelj Kim Džong Un odpotoval v Rusijo, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča BBC. Voditelja naj bi razpravljala o možnosti, da bi Severna Koreja Moskvi dobavila orožje za podporo vojni v Ukrajini.

Kim Džong Un naj bi po poročanju New York Timesa na obisk najverjetneje odpotoval z oklepnim vlakom. Natančna lokacija načrtovanega srečanja pa ni znana. Ugiba se, da bi srečanje lahko potekalo v pristaniškem mestu Vladivostok na vzhodni obali Rusije. Tja in v Moskvo naj bi namreč po navedbah nekaterih virov konec prejšnjega meseca odpotovala napredna skupina severnokorejskih uradnikov.

Voditelja sta se nazadnje srečala aprila leta 2019 prav v Vladivostoku.

Predlog o skupnih vajah Rusije, Kitajske in Severne Koreje

Bela hiša je sicer nedolgo nazaj sporočila, da ima informacije o aktivnih orožarskih pogajanjih med državama. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby pa je dejal, da je ruski obrambni minister Sergej Šojgu med nedavnim obiskom Severne Koreje skušal prepričati Pjongjang, naj Rusiji proda topniško strelivo, še piše BBC.

Šojguju naj bi severnokorejski državni vrh ob obisku razkazovali tudi medcelinsko balistična raketa Hwasong, ki naj bi bila prva medcelinska balistična raketa na trdno gorivo. Južnokorejska obveščevalna služba je ob tem sporočila, da je Šojgu predlagal, da bi Rusija, Kitajska in Severna Koreja izvedle skupne pomorske vaje, podobne tistim, ki jih izvajajo ZDA, Južna Koreja in Japonska.

Po omenjenem obisku naj bi se tudi Putin in Džong Un dogovarjala za okrepljeno sodelovanje.

vladimir Putin in Kim Jong Un
PROFIMEDIA

Morebitni dogovor skrbi Zahod

Glede morebitnega sodelovanja in okrepljenega vojaškega sodelovanja teh dveh držav so zaskrbljeni tako v Washingtonu kot Seulu.

Ni namreč znano, kaj bi Severna Koreja dobila v zameno za sodelovanje z Rusijo in ali to pomeni, da bi lahko tudi Rusija v prihodnosti z orožjem zalagala Severno Korejo. Zahod skrbi tudi, da bi Rusija Severni Koreji priskrbela napredno tehnologijo za razvoj jedrskega orožja.

Kirby je zato Severno Korejo pozval, naj preneha s pogajanji o orožju z Rusijo in spoštuje javne zaveze Pjongjanga, da ne bo dobavljala ali prodajala orožja Rusiji. Zagrozil je, da bodo v primeru nespoštovanja zavez ZDA proti Severni Koreji uvedle sankcije.

Sodelovanje bi lahko bilo sicer zgolj kratkoročno in ne strateško. Severna Koreja namreč potrebuje tudi pomoč v denarju in hrani. Severna Koreja in Rusija morebitnega srečanja predsednikov še nista komentirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!