Kirurg, ki je jetra pacientov označil z začetnicami, izgubil mesto med zdravniki

Svet 12. Jan 202216:45 0 komentarjev
Kirurg Simon Bramhall
Profimedia

Britanskega kirurga Simona Bramhalla, ki je med presaditvijo jeter v organe pacientov vžgal svoje začetnice, so po odločitvi zdravniškega tribunala odstranili iz medicinskega registra. V odločitvi so zapisali, da je s svojimi dejanji spodkopal zaupanje v zdravniški poklic.

57-letni kirurg Simon Bramhall je priznal, da je uporabil argonski žarek, ki se uporablja za ustavitev krvavenja jeter med operacijo, za to, da je v organe pacientov vžgal svoje začetnice SB. To je naredil leta 2013, ko je delal v birminghamski bolnišnici Queen Elizabeth.

Leta 2018 so kirurgu, ki je operiral na jetrih, vranici in trebušni slinavki, dosodili leto dni dela v družbeno korist in 10.000 funtov kazni (danes okoli 11.978 evrov), zdaj pa so ga izbrisali še iz medicinskega registra.

Bramhalla so suspendirali že leta 2013, ko je drug kirurg na njegovem pacientu med drugo operacijo opazil inicialke. Oznako je fotografiral z mobilnim telefonom.

Med zaslišanjem na sodišču leta 2018 so kirurgu povedali, da je ena izmed njegovih žrtev zaradi oznake utrpela resne psihološke posledice. Kirurg je pozneje povedal policiji, da je organe označeval zaradi lajšanja napetosti v operacijski dvorani po dolgih in zahtevnih transplantacijah.

Bolnišnica Queen Elizabeth
Bolnišnica, v kateri je deloval Simon Bramhall kot kirurg (Vir: Profimedia).

Zdravniški tribunal je ob svoji odločitvi, da ga izbrišejo iz registra zdravnikov, zapisal: “Fizični napad na dva ranljiva pacienta, ko sta bila nezavestna v bolnišnici, eden med njima je utrpel resne in trajne čustvene posledice, resno spodkopava zaupanje javnosti in pacientov v zdravniški poklic in neizogibno spravlja profesijo na slab glas.”

Dodali so še: “Tribunal zavrača trditev gospoda Bramhalla, da je to naredil zaradi sproščanja napetosti. Šlo je za dejanje, rojeno iz profesionalne arogance.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!