Kitajska nadaljuje vojaške vaje v okolici Tajvana

Svet 08. Avg 202210:18 > 13:08
Delite:
letalo Kitajska
Foto: REUTERS

Kitajske oborožene sile izvajajo nove vojaške vaje v okolici Tajvana, so sporočili iz Pekinga. Kitajska se je s tem uprla pozivom mednarodne skupnosti, naj preneha največje vojaške vaje po letu 1995, ki jih je začela pretekli teden, potem ko je Tajpej obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Vaje naj bi se po neuradnih napovedih Kitajske prejšnji teden zaključile v nedeljo, vendar ne Peking ne Tajpej za zdaj uradno nista potrdila njihovega zaključka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar so iz tajvanskega ministrstva za promet sporočili, da so opazili vsaj delen umik kitajskih sil.

Iz Pekinga so danes sporočili, da se vaje nadaljujejo, osredotočene naj bi bile na “organizacijo protipodmorniških in pomorskih napadov”. Kitajske sile naj bi izvedle tudi več strelskih vaj v predelih Južnokitajskega in Rumenega morja.

V Tajvanu so se ostro odzvali na ravnanje Pekinga. Tamkajšnji premier Su Ceng Čang je dejal, da Kitajska “barbarsko uporablja vojaške ukrepe” za rušenje miru v Tajvanski ožini in kitajske oblasti pozval, naj ne razkazujejo svoje vojaške moči ter ne ogrožajo miru v regiji. Tajvanske sile naj bi sicer v torek začele z lastnimi vojaškimi vajami, navaja AFP.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so vaje razkrile vse bolj opogumljeno kitajsko vojsko, ki je sposobna izvesti izčrpavajočo blokado otoka in preprečiti ameriškim silam, da bi mu prišle na pomoč. “Povežite šest območij v linijo, kot zanko, z vozlom zanke v jugozahodni smeri,” je za državno televizijo CCTV dejal profesor na kitajski Nacionalni univerzi za obrambo Meng Šjangčing in to poimenoval “obkolitev Tajvana brez primere”, poroča ameriška medijska hiša CNN na svojih spletnih straneh.

Da bi se morebitna kitajska invazija na Tajvan začela s strategijo izolacije otoka, meni tudi nekdanji direktor operacij v Skupnem obveščevalnem centru ameriškega poveljstva na Havajih Carl Schuster. “Vaje kažejo, da bi Peking najprej izoliral Tajvan in se zatekel k zračnim in raketnim napadom v upanju, da bo zlomil politično voljo Tajpeja. Draga invazija je verjetno zadnja možnost,” je dejal Schuster, navaja CNN.

Raziskovalec na Japonskem forumu za strateške študije in nekdanji častnik ameriške mornarice Grant Newsham pa je za AFP dejal, da bi kitajska vojska “na nekaterih področjih lahko celo presegla zmogljivosti ZDA”. “Če bi bila bitka omejena na območje tik ob Tajvanu, je današnja kitajska mornarica nevaren nasprotnik – in če Američani in Japonci iz nekega razloga ne bi posredovali, bi bilo za Tajvan težko,” je opozoril Newsham.

Medtem so se v kitajskih medijih pojavila mnenja nekaterih komentatorjev, da bi vojaške vaje kitajske vojske lahko v prihodnosti postale nova normalnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi minuli teden je sprožil razburjenje v Pekingu, ki obisk razume kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar