Kitajska se z vojaškimi vajami ob Tajvanu odziva na obisk Američanov

Svet 08. Apr 202309:24 > 11:35 0 komentarjev
tajvan, kitajska, vojaške vaje
PROFIMEDIA

V Tajvanski ožini je Kitajska danes začela tridnevne vojaške vaje, po tem ko se je sredi tedna tajvanska predsednica Caj Ing Ven srečala s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Kitajska je danes začela tridnevne vojaške vaje v Tajvanski ožini. Kot so sporočili v Pekingu, so vaje nujne za ohranitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske, v okviru vaj pa bodo kitajske sile simulirale tudi obkolitev Tajvana. V Tajpeju so opozorili, da vaje ogrožajo stabilnost v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajska vojska je sporočila, da vaje služijo kot svarilo “pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami”.

V okviru vaj bodo na območje vzhodno, severno in južno od otoka napotili letala, ladje in osebje, so še pojasnili v kitajski vojski. Kitajska državna televizija CCTV pa je poročala, da bodo kitajske sile v okolici Tajvana organizirale patrulje ter ob tem obkolile otok.

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je napoved ostro obsodila in poudarila, da bo Tajvan sodeloval z ZDA in drugimi prijateljskimi državami v luči “nadaljnjega širjenja avtoritarizma”.

Vaje naj bi vključevale tudi urjenje s pravim strelivom ob obali kitajske pokrajine Fujian, je opozorila kitajska agencija za pomorsko varnost. Kitajska vojska je sporočila, da bodo vaje potekale skladno z načrti severno, vzhodno in južno od Tajvana, drugih podrobnosti pa niso navedli.

Tajvanske oblasti so v odziv na napoved Pekinga danes sporočile, da spremljajo razmere ter da bodo branile državo. Dopoldne po lokalnem času so sporočili, da so v zadnjih petih urah okoli Tajvana zaznali 42 kitajskih vojaških letal in osem ladij.

Kitajska je vaje napovedala po sredinem srečanju tajvanske predsednice s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji.

Lani poleti je Kitajska po obisku McCarthyjeve predhodnice na čelu predstavniškega doma Nancy Pelosi v Taipeiju v vodah okoli Tajvana izvedla petdnevne vojaške vaje, največje dotlej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!