Kitajska: Sestrelitev balona je absurdno in histerično dejanje ZDA

Svet 18. Feb 202314:33 0 komentarjev
Ameriška vojska sestrelila kitajski balon
Randall Hill/REUTERS

Na varnostni konferenci v Münchnu je kitajski predstavnik ostro kritiziral ameriško sestrelitev domnevnega kitajskega vohunskega balona. Dejanja je označil za absurdna in histerična.

Kitajski visoki diplomat Wang Yi je drugi dan varnostne konference v Münchnu ostro kritiziral ameriško sestrelitev domnevnega kitajskega vohunskega balona v začetku meseca.

Dejanja Washingtona je označil za absurdna in histerična ter opozoril, da je sestrelitev balona kršila mednarodna pravila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Na nebu je veliko balonov, ki pripadajo številnim državam. Ali želite sestreliti vsakega od njih?” je vprašal Wang in ZDA pozval, naj ne počnejo takšnih absurdnih stvari samo zato, da bi preusmerile pozornost s svojih notranjih težav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepričan je tudi, da ima administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna napačno predstavo o Pekingu. Ob tem je opozoril, da Washington poskuša očrniti azijskega velikana, medtem ko sam izvaja politike, ki so v nasprotju z njegovimi paradigmami.

V luči tega je ZDA obtožil protekcionizma in enostranskega ukrepanja na področju gospodarstva. “Upamo, da bo ameriška stran do Kitajske zavzela bolj pragmatičen in proaktiven pristop ter sodelovala z nami, da bi naše dvostranske vezi ponovno sprejele pot zdravega razvoja,” je še dodal.

Kitajska vztraja, da je šlo za vremenski balon

Pred skoraj dvema tednoma so ameriške sile nad Atlantskim oceanom ob obali zvezne države Južna Karolina sestrelile domnevni kitajski vohunski balon. Washington je nato Peking obtožil, da želi vohuniti za njihovimi vojaškimi objekti, Kitajska pa trdi, da je šlo za civilno plovilo, namenjeno vremenskim raziskavam.

Zaradi tega incidenta je ameriški državni sekretar Antony Blinken odpovedal obisk na Kitajskem. Ker se Blinken udeležuje varnostne konference v Münchnu, je vsa pozornost usmerjena v to, ali se bo stranema uspelo dogovoriti o srečanju.

ZDA so medtem po več dneh preklicale iskanje dveh neidentificiranih letečih predmetov, ki so ju sestrelili nad Aljasko in obsežnim Huronskim jezerom. Po navedbah ameriških sil med iskanjem ni bilo mogoče najti nobenih ostankov, delo pa jim je oteževalo arktično vreme.

Ameriški obveščevalci sicer trdijo, da so plovila najverjetneje pripadala zasebnim podjetjem ali znanstvenim ustanovam in so bila namenjena raziskovanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!