Kitajski balon nad ZDA po podatkih Pentagona ni zbiral obveščevalnih podatkov

Svet 30. Jun 202309:39 2 komentarja
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS

Kitajski vohunski balon, ki ga je februarja nad Atlantikom sestrelilo ameriško vojaško letalo, ni zbiral obveščevalnih podatkov, ko je letel čez ZDA, je v četrtek sporočil Pentagon.

“Zdaj ocenjujemo, da med prečkanjem ZDA ali preletom ZDA ni zbiral podatkov,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder. Dodal je, da so ZDA “sprejele ukrepe za ublažitev” zbiranja obveščevalnih podatkov z balonom, vendar ni pojasnil, kaj je s tem mislil.

Kitajski balon je od konca januarja do začetka februarja letos letel nad ZDA od Aljaske na severozahodu do Južne Karoline na vzhodu. Preletel je občutljive vojaške objekte in sprožil zaskrbljenost, da Peking zbira pomembne obveščevalne podatke.

Predsednik Joe Biden je ukazal sestrelitev balona, kar je opravilo vojaško letalo 4. februarja nad Atlantikom pri Južni Karolini. Ameriška vojska je iz morja pobrala ostanke in jih preučila.

Incident je sprožil nove napetosti v odnosih med Pekingom in Washingtonom, državni sekretar Antony Blinken pa je februarja odpovedal dolgo načrtovano potovanje na Kitajsko, katerega cilj je bil izboljšati dvostranske odnose. Blinken je nato Peking obiskal pred kratkim in obisk so v Washingtonu ocenili kot uspešen.

Kitajska je zanikala, da bi bil balon namenjen zbiranju obveščevalnih podatkov, kar so uvodoma trdili Američani. Biden je pred dnevi dejal, da kitajski predsednik Ši Džinping niti ni vedel za balon in celoten incident naj bi bil le velika nerodnost.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje