ZDA trdijo, da je vohunski balon del širše kitajske vojaške operacije

Svet 08. Feb 202314:02 1 komentar
ZDA našle balon
U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/REUTERS

ZDA trdijo, da so kitajski baloni del obsežnega programa vojaškega nadzora, ki ga izvaja kitajska vojska. Specializirana ekipa preiskovalcev medtem analizira najdene ostanke balona in skuša pridobiti kar čim več informacij.

Potem ko je ameriška mornarica v torek iz morja ob obali Južne Karoline potegnila ostanke kitajskega balona, ki ga je ameriško bojno letalo sestrelilo v soboto v bližini kraja Myrtle Beach, so v javnost prišle prve podrobnosti ameriških obveščevalcev. Ti naj bi ugotovili, da je balon del obsežnega programa vojaškega nadzora, ki ga izvaja kitajska vojska, piše CNN. Da so baloni del širšega programa nadzora, je sicer že prejšnji teden prvi poročal Washington Post.

Nadzorni program naj bi Kitajska izvajala z območja province Hainan, v zadnjih letih pa naj bi na vsaj petih celinah izvedla vsaj 24 misij. Koliko balonov je bilo vključenih v misije obveščevalci ne vedo natančno. Vsaj šest letov naj bi Kitajska opravila znotraj ameriškega zračnega prostora.

Viri blizu ameriških obveščevalcev prav tako navajajo, da se modeli balonov, ki so bili doslej opaženi v različnih delih sveta, razlikujejo.

Preiskovalci skušajo pridobiti kar največ informacij

Medtem specializirana ekipa FBI-jevih analitikov, inženirjev, agentov in znanstvenikov v državnem laboratoriju Quantico v zvezni državi Virginia nadaljuje z analizo najdenih ostankov balona. Skušajo priti do morebitnih obveščevalnih podatkov, ki jih je zbiral balon, kakšne vrste podatkov vse je zbiral ter s katerimi sateliti so bile naprave povezane.

Prav tako želijo pridobiti čim več tehničnih podrobnosti balona, ugotoviti slabosti ter se izboljšati pri odkrivanju in sledenje podobnih plovil v prihodnosti.

Poveljnik severnega poveljstva general Glen VanHerck je opozoril tudi na “vrzel v ozaveščenosti o domenah”, ki vlada v ZDA in dopušča, da lahko tovrstni baloni njihovo ozemlje preletijo neopazno.

Preiskovalci se bodo zato osredotočili tudi na to, kakšne ‘digitalne podpise’ je oddajal balon. Nekatere podatke o vrsti signalov naj bi ameriški varnostni organi sicer prestregli že med tem, ko je bil balon še v zraku.

Analiza balona bo tudi pokazala, ali je ta podatke le zbiral ali jih je sproti pošiljal kitajski vojski.

Kitajska sicer še vedno zatrjuje, da je šlo za meteorološki balon in zaradi sestrelitve zaostrujejo retoriko do ZDA. Na očitke, da gre za obsežen program vojaškega nadzora, se kitajske oblasti še niso odzvale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje