Kitajski predsednik po več kot treh desetletjih obiskal Tibet

Svet 23. Jul 202109:35 0 komentarjev
Tibet
Thomas Peter/REUTERS

Kitajski predsednik Ši Džinping je ta teden na obisku v Tibetu. Njegov obisk je prvi obisk kitajskega predsednika v Tibetu od leta 1990, ko je regijo obiskal kitajski predsednik Dzemin.

Kitajski predsednik Ši Džinping  je ta teden na obisku v politično občutljivi regiji Tibet. Kot kažejo posnetki, ki jih je danes objavila televizija CCTV, je Ši, ko je stopil iz letala, pozdravljal množico ljudi, ki je bila oblečena v tradicionalna oblačila in mahala s kitajskimi zastavami.

Čeprav je na letališče v Tibetu prispel že v sredo, o tem do danes niso poročali. Kitajski predsednik je obisk nadaljeval pri mostu čez reko Nyang, kjer so mu predstavili, kako varujejo tamkajšnje okolje. Obiskal je še muzej za urbanizem v mestu Nyingchi ter se seznanil z razvojnimi načrti in gradnjo urbanih parkov. V četrtek pa se je z vlakom odpeljal v Laso.

Ši Džinping
Jason Lee/REUTERS

Nevladna organizacija Mednarodna kampanja za Tibet je sporočila, da so prebivalci Lase v četrtek poročali o nenavadnih aktivnostih glede nadzorovanja gibanja, številne ceste so bile zaprte, varnostne oblasti pa so preverjale aktivnosti posameznikov.

Ši je pred tokratnim obiskom Tibet obiskal dvakrat; enkrat leta 1998 v vlogi vodje partije v provinci Fujian in drugič leta 2011 v vlogi podpredsednika. Zadnji kitajski predsednik, ki je obiskal to regijo, je bil leta 1990 Džjang Dzemin.

Tibet
Navesh Chitrakar/REUTERS

Status Tibeta se stoletja spreminja med samostojnostjo in nadzorom s strani Kitajske. Ta trdi, da ga je leta 1951 svobodno osvobodila, številni Tibetanci v izgnanstvu pa očitajo Pekingu represijo in da skušajo izkoreniniti njihovo kulturo. Leta 2008 so na območju izbruhnili nemiri, med drugim tudi zaradi pospešenega kitajskega razvoja. Tibet je zaradi kitajskih investicij gospodarsko gledano ena najhitreje rastočih regij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!