Kitajski protikoronski ukrepi zaostrujejo globalno pomanjkanje čipov

Svet 30. Dec 202112:21 1 komentar
Kitajska Xian
Profimedia

V kitajskem mestu Xian so ta teden še zaostrili prejšnji teden uvedeni lockdown, potem ko so v torek zaznali 175 primerov okužb. To povzroča težave v dveh globalno pomembnih tovarnah računalniških čipov, kar utegne dodatno omejiti dobavo čipov za številne naprave, od pametnih telefonov in računalnikov do avtomobilov.

V Xianu med drugim stoji Samsungova tovarna spominskih čipov z več kot 3.300 zaposlenimi, ki predstavlja kar 40 odstotkov njihove proizvodne kapacitete. Kot so sporočili včeraj, so bili zaradi razmer prisiljeni “začasno prilagoditi proizvodnjo”, bolj konkretni podatkov pa niso razkrili.

Da so zaradi pomanjkanja zaposlenih morali zmanjšati proizvodnjo, so sporočili tudi iz ameriške korporacije Micron, ki ima v Xianu tovarno pomnilniških čipov. Kot so dodali, bodo skušali izpad nadomestiti z aktivacijo drugih členov v dobavni verigi in pogodbenih sodelavcev, a bi to utegnilo trajati nekaj časa in povzročiti zamude pri dobavi.

Kitajske oblasti, ki se vse od izbruha covid-19 v Wuhanu pred dvema letoma prizadevajo zatreti vsak, še tako majhen izbruh okužb, so prejšnji teden v Xianu sprožile množično testiranje, hkrati pa uvedle lockdown za 13 milijonov prebivalcev. Zaprto je vse z izjemo trgovin z osnovnimi dobrinami, prebivalcem pa je prepovedano zapuščati domove, če za to nimajo upravičenega razloga.

Gre za najbolj obsežen in temeljit lockdown od zaprtja mesta Wuhana pred dvema leta, na samem začetku globalne pandemije. Od začetka meseca so v mestu Xian potrdili nekaj več kot 800 primerov okužb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje