Kljub odločitvi sodišča se izraelski napadi na Rafo nadaljujejo

Svet 25. Maj 202410:59 5 komentarjev
Dim nad Rafo po izraelskem napadu
Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Izrael tudi po petkovi odločitvi Meddržavnega sodišča, da mora nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi, nadaljuje napade na mesto. Izraelske oblasti zavračajo odločitev ICJ, nadaljnje obstreljevanje Gaze ter palestinskega prebivalstva pa utemeljujejo s pravico do samoobrambe, poročajo tuje agencije.

Izrael je danes izvedel nove napade na območju Gaze. Tako očividci kot ekipe francoske tiskovne agencije AFP poročajo, da sta bili kljub odločitvi ICJ tarča mesti Rafa in Deir al Balah. Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je po poročanju AFP zatrdil, da Izrael ne bo izvajal “vojaških operacij v stanovanjskih predelih Rafe, kjer bi bilo lahko ogroženo palestinsko civilno prebivalstvo”.

Izrael sicer zavrača sodbo ICJ. “Obtožbe genocida, ki jih je proti Izraelu uperila Južna Afrika, so zavržne in nezaslišane,” sta v skupni izjavi zatrdili izraelsko zunanje ministrstvo in svet za nacionalno varnost. “Izrael v vojni proti Hamasu postopa glede na pravico do obrambe svojega ozemlja in državljanov, kar je skladno z našimi moralnimi vrednotami in mednarodnim pravom, vključno s humanitarnim pravom,” še trdijo.

Meddržavno sodišče je v petek sprejelo odločitev, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze. Ob tem je znova potrdilo odločitvi iz marca in januarja letos, ko je Izraelu odredilo, da mora storiti vse, da prepreči genocidna dejanja v Gazi, in zagotoviti nujno pomoč njenim prebivalcem.

Odločitev ICJ je del postopka v okviru tožbe, ki jo je konec lanskega leta na ICJ vložila Južna Afrika. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Italija je medtem napovedala, da bo obnovila financiranje Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Novico je ob srečanju s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo napovedal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Rim je financiranje UNRWA ustavil zaradi izraelskih navedb o vpletenosti nekaterih uslužbencev agencije v Hamasov napad na Izrael. Nedovisna preiskava UNRWA je pokazala na nekatere “nepravilnosti povezane z nevtralnostjo”, a izraelskih obtožb zaradi pomanjkanja dokazov ni potrdila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje