Kljub optimističnim napovedim Boeingov Starliner ostal na tleh

Svet 07. Maj 202410:15 0 komentarjev
Starliner
Foto: REUTERS

Nekaj ur pred težko pričakovano izstrelitvijo Boeingove kapsule Starliner proti Mednarodni vesoljski postaji je napetost nehala naraščati. Odgovorni so namreč sporočili, da bo zaradi varnostnih razlogov plovilo ostalo na tleh.

Danes v zgodnjih jutranjih urah sta bila astronavta Butch Wilmore and Suni Williams že na svojih mestih za prvi testni polet Boeingovega vesoljskega plovila Starliner s posadko proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Nato pa so jima le dve uri pred vzletom sporočili, da bo plovilo ostalo na tleh, poročajo tuji mediji.

Odgovorni so let odpovedali zaradi okvare na ventilu za kisik. Kdaj bodo proti MVP poskusili poleteti naslednjič, še ni znano.

“Odpovedujemo današnji poskus izstrelitve,” je tvitnil Nasin glavni mož Bill Nelson. “Kot sem že dejal, je varnost v Nasi na prvem mestu. Vzleteli bomo, ko bomo pripravljeni.”

Ob uspelem poskusu bo Boeing postal drugo komercialno podjetje, ki bo lahko zagotavljalo prevoz posadke do postaje. Tako bi se po robu postavil podjetju SpaceX Elona Muska, ki je že opravil več uspešnih misij.

V Boeingu se že več let ukvarjajo s težavami v razvoju. Misije so prestavljali iz leta v leto. Prvi uspešen polet brez posadke je kapsuli Starliner sicer leta 2022 uspel, vendar pa tudi ta ni minil brez pomislekov.

Starliner je plovilo naslednje generacije, namenjeno večkratni uporabi, sestavljeno iz kapsule za posadko in servisnega modula. Boeing načrtuje, da bo plovilo v prihodnosti prevažalo astronavte na MVP in tako ponudilo alternativo kapsuli Crew Dragon podjetja SpaceX. Ko bo Starliner uspešno opravil vse poskuse in dobil zeleno luč Nase, bo lahko prevažal do štiri potnike na misijo, poroča STA.

Barry Wilmore Barry Wilmore
Barry Wilmore (Foto: PROFIMEDIA)
Suni Williams Suni Williams
Suni Williams (Foto: PROFIMEDIA)

Napeto dogajanje današnjega poskusa poleta je Nasa v živo predvajala na YouTubu, kjer si lahko še vedno ogledate trenutek, ko so odgovorni odpovedali misijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!