Kmalu konec za mnoge hladilnike, klime in toplotne črpalke, kot jih poznamo

Gospodarstvo 05. Okt 202317:56 11 komentarjev
KLIMATSKA NAPRAVA
Foto: PROFIMEDIA

Novi hladilniki, ki vsebujejo fluorirane pline, bodo do leta 2026 umaknjeni iz prodaje, medtem ko bo nekatere toplotne črpalke in klimatske naprave enaka usoda doletela do leta 2027.

Pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta so danes dosegli dogovor, po katerem bo do leta 2050 prepovedana uporaba močnih toplogrednih plinov, ki se jih uporablja v napravah, kot so hladilniki, klimatske naprave in toplotne črpalke. Gre za fluorirane pline, ki jih je okoljska organizacija Greenpeace opisala kot najhujše toplogredne pline.

Omenjeni plini imajo namreč do 25.000-krat hujši vpliv na globalno segrevanje kot ogljikov dioksid, je navedla francoska tiskovna agencija AFP. Proizvajajo se umetno.

V EU so se emisije fluoriranih plinov med letoma 1990 in 2014 podvojile, po letu 2015, ko so bili sprejeti prvi zakonski ukrepi s tega področja, pa so se začele zmanjševati. Glede na novo zakonodajo bodo omenjeni plini do leta 2050 popolnoma prepovedani.

Novi hladilniki, ki vsebujejo te pline, bodo do leta 2026 umaknjeni iz prodaje, medtem ko bo nekatere toplotne črpalke in klimatske naprave enaka usoda doletela do leta 2027.

“Te snovi imajo izrazito negativen vpliv na zdravje našega planeta in jih je treba izločiti iz uporabe,” je ob tem dejala španska okoljska ministrica Teresa Ribera Rodriguez. Prepričana je, da gre za pomemben korak v boju proti podnebnim spremembam.

Dogovor morata Svet EU, ki združuje predstavnike članic, in Evropski parlament še uradno potrditi. Nato bo uredba lahko začela veljati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje