Že 13-letniki kupujejo kreme proti staranju: na Švedskem želijo to ustaviti

Svet 21. Mar 202411:21 0 komentarjev
krema
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na Švedskem bodo morali imeti mlajši od 15 let soglasje staršev pri nakupu izdelkov za nego kože proti staranju.

Vodilna veriga švedskih kemikov in farmacevtov je uvedla starostno omejitev pri nakupu izdelkov za nego kože proti staranju. Za ta korak so se odločili zaradi naraščajoče zaskrbljenosti po vsej Evropi nad potencialno škodljivimi učinki na otroke, če prezgodaj posežejo po takšnih izdelkih.

Farmacevtska veriga Srce (Hjärtat), ki ima na Švedskem približno 390 lekarn, bo nehala prodajati izdelke za nego zrele kože (vključno s tistimi, ki vsebujejo kislino AHA, kislino BHA, vitamin A, vitamin C in encimske pilinge) strankam, mlajšim od 15 let, razen če imajo soglasje staršev ali stanje, ki zahteva takšno terapijo.

Za to potezo so se lekarne odločile po številnih poročilih o nakupu izdelkov za zrelo kožo med otroki, mlajšimi od 13 let, ki so jih k temu spodbudili družbena omrežja in medijski trendi.

Predstavniki verige za prodajo korektivne in dekorativne kozmetike so za švedsko javno televizijo SVT povedali, da je med 20 in 40 odstotkov njihovih strank mlajših od 13 let.

otrok
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Že 10-letniki iščejo “mladostno” kožo

Poročila kažejo, da vedno večje število otrok po Evropi – vključno z 10-letniki v Združenem kraljestvu – v iskanju “mladostnega” videza posega po dragih pripravkih proti staranju.

Veliko takšnih mladih uporabnikov je pod vplivom vsebin iz aplikacij, kot je TikTok.

Strokovnjaki se bojijo, da bi norija za izdelki proti staranju lahko škodljivo vplivala na tako mlado kožo, skrbi pa jih tudi psihološki učinek na otroke, ki so obsedeni s staranjem.

Lani je Evropska komisija objavila načrte za omejitev koncentracije retinola v izdelkih brez recepta, da bi zmanjšala morebitno prekomerno izpostavljenost vitaminu A, ki ga regulatorji povezujejo z različnimi kožnimi boleznimi in oslabljenimi kostmi.

Anika Svedberg, glavna farmacevtka farmacevtske verige Srce, je poudarila, da uporaba napredne nege kože, ki je na primer namenjena zmanjšanju gub in bolj enakomernemu tenu kože, ni nekaj, kar otrok potrebuje.

“Če ima otrok kožno bolezen, na primer atopijski ekcem, lahko nekateri izdelki prispevajo k poslabšanju ali ponovni aktivaciji simptomov,” je opozorila Anika Svedberg.

Starostne omejitve farmacevtom omogočajo, da začnejo pogovor z otroki in starši o zdravi negi kože, “na podlagi potreb, ne idealov z družbenih omrežij”, je dodala Svedberg.

“Želimo biti pred vsemi in prevzeti večjo odgovornost, da ne bomo vpleteni v spodbujanje nezdravega vedenja in idealov, ki so bili ustvarjeni med številnimi mladimi,” je povedala Monika Magnuson, direktorica Srca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!