Ko patruljira policijski robot – scenarij, kot iz serije Black Mirror

Svet 18. Jun 202318:28 1 komentar
Singapur
Foto: PROFIMEDIA

"To je bil brez dvoma pogled – kot nekaj iz filma ali Black Mirrorja," je za ameriški CNN povedal ameriški popotnik Samwell Swant, ki se je na singapurskem letališču vkrcal na let za Vietnam.

Scenarij, kot bi ga lahko gledali v priljubljeni distopični seriji Black Mirror: po letališču v Singapurju poleg policistov patruljirata tudi robota. Visoka sta dobra dva metra, njun zorni kot pa obsega 360 stopinj, navaja CNN.

Robota sta na letališču prisotna od aprila, služita pa kot “dodatne oči” in sta zadnji dodatek v “tehnološkem arzenalu” tamkajšnje policije. Robota lahko, denimo, v primeru incidenta med čakanjem na prihod človeških policistov mimoidoče opozarjajo z utripajočimi lučmi, sirenami in zvočniki. Ljudje lahko prav tako neposredno komunicirajo s policijo na način, da na prednji strani robota pritisnejo gumb.

Vsak robot ima poleg vgrajenih zvočnikov tudi ekran, na katerem se prikazujejo sporočila.

Robota z letališča pa predvidoma kmalu ne bosta več edina tovrstna robota v službi singapurske policije. Načrti namreč predvidevajo, da bodo po tej petmilijonski mestni državi “sčasoma namestili” še več tovrstnih robotov. Prve različice robotov so bile sicer na paradah predstavljene leta 2018 in 2022.

Singapur
Foto: PROFIMEDIA

In kakšne prednosti prinaša raba naprednih robotov? “Integracija robotike izboljšuje operativno učinkovitost in zmogljivosti naših policistov,” je po navedbah CNN dejal vodja operacij letališke policije Lim Ke Wei.

Da roboti opravljajo naloge, za katere so sicer zadolženi ljudje, Singapurcem ni tuje – v času epidemije covida-19 so robotske pse uporabljali za zagotavljanje ustrezne razdalje med ljudmi, roboti čistilci pa denimo vzdržujejo čistočo na postajah podzemne železnice in na letališču.

Avtorica prispevka CNN: Heather Chen

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje