Ko se tla zatresejo s silovito močjo: potres v Turčiji posnele nadzorne kamere

Svet 06. Feb 202310:26 1 komentar
Nadzorna kamera
Zajem zaslona/REUTERS

Rušilni potres je na jugu Turčije in severu Sirije zahteval več kot 7.000 življenj. Potres, katerega silovitost so ujele tudi nadzorne kamere, je hrvaška seizmologinja primerjala s potresom v Petrinji in Zagrebu leta 2020. Kot je povedala, je bil današnji potres glede na količino sproščene energije veliko močnejši od potresov na Hrvaškem.

Posnetki nadzornih kamer, ki so bile prižgane v času potresa z epicentrom na jugu Turčije, so v svoje objektive ujele silovito tresenje tal. Na posnetkih je videti, kako predmeti v notranjosti zgradb padajo s svojih mest in kako je, denimo, prekinjen dotok električne energije.

Preberite še: Pretresljive izpovedi preživelih: “Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni”

Posnetki nadzorne kamere na eni od ulic v kraju Siverek, ki leži severovzhodno od epicentra potresa:

In prizor iz Gaziantepa, ki leži v neposredni bližini potresa:

Vodja hrvaške seizmološke službe Ines Ivančić je današnji potres v Turčiji primerjala s tresenjem tal v Petrinji decembra 2020 in potresom v Zagrebu marca 2020. Turški potres je bil po njenih besedah močnejši po količini energije, ki se je sprostila, navaja hrvaški N1. Potres v Turčiji je bil tako 125-krat močnejši od petrinjskega in 5.600-krat močnejši od zagrebškega.

Potres z epicentrom na jugu Turčije je močno prizadel tudi območja na severu Sirije, tresenje tal pa so po navedbah tiskovne agencije Reuters čutili tudi na Cipru in v Libanonu. Potres je dosegel magnitudo 7,8.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje