Nove težave zaradi Milanovića: koalicijo zapustile že štiri stranke

Svet 20. Mar 202413:02 0 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Po napovedi hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da bo na parlamentarnih volitvah kandidiral skupaj s stranko SDP, so hrvaško veliko koalicijo z največjo opozicijsko stranko s SDP na čelu zapustile že štiri stranke. V sprva desetčlanski koaliciji za zdaj tako ostaja šest strank.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je prejšnji teden Hrvaško presenetil z novico, da bo nastopil na aprilskih parlamentarnih volitvah. Tamkajšnje ustavno sodišče je sicer sporočilo, da Milanović zaradi funkcije predsednika ne more nastopiti na parlamentarnih volitvah, a je ta že napovedal, da odločitve sodišča ne bo spoštoval.

Milanović se je sicer pridružil koaliciji z največjo opozicijsko stranko Socialdemokratsko stranko (SDP) na čelu. Samo v torek so jo zapustile tri stranke – Istrski demokratski sabor (IDS), Primorsko-goransko zavezništvo (PGS) in Fokus. Že pred tem je iz nje odšla Delavska fronta.

“Za nas je to bolj ali manj konec zgodbe. SDP je z Milanovićem kot kandidatom za premierja na nek način iz te zgodbe izrinil tudi nas,” je za hrvaško javno televizijo HTV v torek dejal predsednik IDS Dalibor Paus.

Podobno stališče imajo v PGS, v Fokusu pa so se za izstop odločili tako zaradi Milanovića kot zato, ker se še niso konstruktivno pogovarjali o volilnem programu. “Zavedam se, da SDP cilja na zmago, a za nas to ni sprejemljivo, če je cena za to razpad ustavnega reda, agresija v javnem prostoru in politični obračun,” je sporočil predsednik Fokusa Davor Nađi.

Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO

Predsednica Delavske fronte Katarina Peović je za HTV medtem ocenila, da vstop Milanovića v volilno tekmo pomeni premik na desno. “Zdaj je trenutek, ko se lahko zgodi sprememba. Prvi korak bo morda lažje storiti, to je zamenjati HDZ, veliko težje pa bo spremeniti politike HDZ. To je sprememba, ki zagotavlja, da ne bo nobene spremembe,” je dejala.

Koalicijski partnerji SDP za zdaj tako ostajajo Reformisti, Center, Stranka z imenom in priimkom (Dalija Orešković), Glas in Hrvaška kmečka stranka (HSS).

SDP se obenem še vedno pogovarja z zeleno-levo stranko Zmoremo! o t. i. pikčasti koaliciji oziroma o skupnem nastopu v štirih volilnih enotah. V Zmoremo! od morebitnega sodelovanja z SDP ne nameravajo odstopiti, prav tako pa kot dobro ocenjujejo odločitev, da se niso pridružili veliki koaliciji SDP.

“Ti spektakli, ki se dogajajo, ne vplivajo na našo odločitev, nasprotno, mislim, da se je zdaj za pametno pokazala odločitev, da gremo na nacionalni ravni na volitve ločeno in da na levici obstajata dva bloka,” je v izjavi za medije dejala koordinatorka stranke Sandra Benčić.

Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je agencija Ipsos opravila po Milanovićevi napovedi kandidature, je na prvem mestu še naprej vladajoča HDZ s 27,2 odstotka podpore. Na drugem mestu je SDP z 22,6-odstotno podporo, kar je za okoli devet odstotkov več od podpore, ki jo je SDP pokazala Ipsosova anketa iz februarja.

Pri drugih strankah večjih razlik niso zabeležili. Konservativna stranka Most in Zmoremo! si delita tretje mesto z 8,7 odstotka podpore, desno Domovinsko gibanje pa podpira 7,9 odstotka vprašanih. Preostale stranke imajo skupno 14,9 odstotka podpore, neodločenih pa je okoli deset odstotkov vprašanih volivcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!