Odprli del hrvaške avtoceste proti Dalmaciji, avtomobili krenili na pot

Svet 27. Feb 202309:35 > 16:34 2 komentarja
Zimske razmere na hrvaških avtocestah
HAK

Močno sneženje in veter na Hrvaškem še vedno povzročata ogromne težave v prometu. Avtocesta do Dalmacije je bila dolgo časa neprevozna, popoldne pa so jo vendarle lahko znova odprli za osebna vozila. Mnogi so morali zaradi vremenskih razmer in neprevoznih cest prespati kar v avtomobilih.

Sneženje na Hrvaškem je v nedeljo popoldan povzročilo popoln kolaps na avtocestah.

Ponekod je zapadlo tudi do pol metra snega, sunki vetra pa so presegli 150 kilometrov na uro.

Po podatkih Hrvaškega avtokluba (HAK) je avtocesta A1 za osebna vozila že odprta med priključkoma Sv. Rok in Posedarje v smeri Dubrovnika. Avtocesta v smeri Zagreba ostaja zaprta za ves promet. Policisti občasno zapirajo tudi posamezne druge priključke na avtocesti A1. Za vsa tovorna vozila so v obe smeri zaprti avtocestni priključki proti Dalmaciji, Rijeki in Istri.

Najhuje je sicer ves dan bilo pred predorom Sveti Rok, kjer je sinoči v močnih snežnih zametih obstalo več avtomobilov. Izvlekle so jih vlečne službe. Na pomoč so priskočili tudi gorski reševalci iz Zadra, ki so se do Svetega Roka odpeljali kar s snežnimi sanmi (na posnetku spodaj). Gorski reševalci so pomagali tudi voznikom, ki so obtičali v snežnem metežu na cesti pri Modrići, iz Gospića pa so zgodaj zjutraj prepeljali bolnika iz Karlobaga na dializo v bolnišnico v Gospiću, so sporočili iz HGSS.

Za ljudi, ki so obstali na cestah, so odprli tudi sprejemne centre v mestih Gračac, Gospić, Obrovac in Knin.

Več vozil je obstalo pri mestu Gračac, kjer so mnogi prenočili kar v avtomobilih. Okoli 100 avtomobilov se je ustavilo v bližini bencinske črpalke, poroča Slobodna Dalmacija. “Zjutraj smo skuhali toliko kave, da se je skoraj pokvaril avtomat,” je dejal eden od zaposlenih.

Prespali tudi v telovadnicah in vrtcih

Kar nekaj potnikov je zaradi močnega sneženja ostalo ujeti v vozilih tudi na drugih odsekih. Rešili so jih delavci cestnih služb in drugih dežurnih služb. Vse namestitvene zmogljivosti v okoliških mestih so bile polne, zato je moralo veliko število ljudi prenočiti v športnih dvoranah, vrtcih in drugih objektih, pripravljenih za sprejem potnikov.

“Iz Nemčije gremo v Bosno, v Livno. Česa takega nismo pričakovali. Bilo je grdo, veliko snega, težka, zelo težka pot, mraz,” je za HRT povedal Marijan Grubišić.

“Bilo je kar težavno, predvsem od Male Kapele do Sv. Roka, a ko so nas pred predorom preusmerili proti Gospiću, je vse delovalo brezhibno. Otroci so bili malo v paniki. Ljudje v Gospiću so nas toplo sprejeli in organizirali hrano, spanje in vse ostalo,” je poudaril Ivan Rapan.

Sneg na hrvaških avtocestah Sneg na hrvaških avtocestah
HAK
Sneg na hrvaških avtocestah Sneg na hrvaških avtocestah
HAK
Sneg na hrvaških avtocestah Sneg na hrvaških avtocestah
HAK
Sneg na hrvaških avtocestah Sneg na hrvaških avtocestah
HAK
Hrvaške avtoceste Hrvaške avtoceste
Goran Kovačić/PIXSEL/BOBO
Hrvaške avtoceste Hrvaške avtoceste
Goran Kovačić/PIXSEL/BOBO
Hrvaške avtoceste Hrvaške avtoceste
Goran Kovačić/PIXSEL/BOBO
Hrvaške avtoceste Hrvaške avtoceste
Goran Kovačić/PIXSEL/BOBO

V pristaniščih ostali tudi trajekti

V Liki in Gorskem kotarju zaradi slabih vremenskih razmer še vedno ni niti ene odprte ceste za nobeno skupino vozil od Dalmacije proti notranjosti in obratno.

Samo za osebna vozila so odprti del avtoceste med Reko in Zagrebom med razcepoma Kikovica in Delnice, Jadranska magistrala med Novim Vinodolskim in Senjem, državna cesta med Maslenico in Zatonom Obrovačkim ter Paški most, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub (Hak). Most na Krk je odprt za osebna vozila, ne pa tudi za motorje in kamp prikolice.

Za ves promet so zaradi močnega vetra in snega med drugim zaprti del avtoceste Zagreb-Split-Ploče med razcepom Sveti Rok in Posedarje ter del Jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno.

Za tovornjake s prikolicami in vlačilce s polpriklopniki trenutno ni odprta nobena cesta iz notranjosti proti Reki ali Istri in obratno.

Zaradi močnega vetra so prekinjene tudi številne trajektne in katamaranske povezave na območju Reke, Kvarnerja ter v Dalmaciji.

Vzdolž celotne obale bo danes pihal močan veter. Kvarner bodo mestoma zajela tudi neurja, s sunki vetra do 120 kilometrov na uro, so opozorili iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

Številne težave tudi v Bosni in Hercegovini

Obilne snežne padavine so povzročale težave v prometu tudi v večjem delu Bosne in Hercegovine in na severu Srbije.

Zaradi velikih nanosov snega, ki v sarajevskem kantonu neprekinjeno pada že zadnjih 24 ur, se je prestolnici BiH podrlo več dreves, poroča sarajevski spletni portal Klix.ba.

Sever Srbije vključno z Beogradom je v nedeljo prekril sneg, južni del države pa so zaznamovale spomladanske temperature. V Leskovcu so tako ob 12. uri izmerili celo 22 stopinj, je poročala srbska nacionalna televizija RTS.

Zaradi mokrega in težkega snega je ponekod prišlo tudi do izpadov elektrike. Iz Elektromreže Srbije so danes sporočili, da popravljajo poškodovane daljnovode, in napovedali, da bodo odpravili težave v naslednjih urah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje