Koliko korakov na dan zmanjša tveganje? Številka je nižja, kot ste mislili

Magazin 09. Mar 202419:18 0 komentarjev
Hoja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Prav vsak korak je pomemben za naše zdravje, je potrdila nova študija. V njej so znanstveniki ugotovili, da se tveganje za zgodnjo smrt in bolezni srca močno zmanjša z vsakim korakom nad 2.200 na dan.

Raziskave kažejo, da do 10 tisoč korakov na dan – tudi če preostanek dneva presedimo – močno zmanjša tveganje za bolezni srca in zgodnjo smrt. Nedavna raziskava, objavljena v British Journal of Sports Medicine, pa je pokazala, da že prav vsak korak nad 2.200 zmanjša omenjena tveganja.

Kot poroča britanski Guardian, so strokovnjaki ugotovili, da imajo najmanjše tveganje za zgodnjo smrt ljudje, ki na dan prehodijo med 9 tisoč in 10.500 korakov. Najmanjše tveganje za kap oziroma srčni napad pa imajo ljudje, ki na dan prehodijo približno 9.700 korakov.

Študijo, ki je prinesla novo ugotovitev o pomembnosti prav vsakega koraka, so vodili znanstveniki z Univerze v Sydneyju. Pri tem so analizirali podatke več kot 70 tisoč ljudi, starih okoli 61 let. Udeleženci so teden dni nosili merilnike, ki so merili njihovo količino gibanja in vadbe. Po sedemletnem spremljanju so med njimi zabeležili 1.633 smrti in 6.190 srčnih infarktov oziroma možganskih kapi, ugotovitve študije povzema Guardian.

Znanstveniki so zaključili, da med 9 tisoč in 10.500 koraki na dan zmanjša tveganje za zgodnjo smrt za 39 odstotkov, tveganje za srčni napad oziroma možgansko kap pa za več kot petino.

Hoja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub temu da so rezultati pokazali, da je vsak korak nad 2.200 na dan povezan z nižjimi stopnjami zgodnjih smrti in srčnih bolezni, ne glede na toliko, koliko preostalega časa posameznik porabi za sedenje, so se omenjene koristi povečale z dodatnimi koraki, ki so jih udeleženci opravljali na dnevni ravni.

“Vemo, da je vsakodnevna telesna aktivnost ključna za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni srca ter možganske kapi,” je za Guardian opisala višja kardiološka medicinska sestra pri British Heart Foundation Julie Ward. “Obetavne nove študije pa kažejo, da vsak korak proti cilju 10 tisoč korakov na dan pripomore k zmanjšanju tveganj. Tudi nizka raven aktivnosti lahko zmanjša tveganje, da bi utrpeli možgansko kap,” je opisala in javnost pozvala k redni telesni aktivnosti za zdravje srca in krvnega obtoka.

“To je lahko katera koli dejavnost, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu, tudi krajši odmori, med katerimi se sprehodimo stran od računalnika, obisk telovadnice ali da zapustimo avtobus eno postajo prej in tako naredimo nekaj več korakov,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!