Janša: Usklajujemo enotno blokado letalskega prometa z juga Afrike v EU

Koronavirus 26. Nov 202110:12 > 14:31 1 komentar
Janez Janša
PROFIMEDIA

Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove različice koronavirusa omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija, premier Janša pa je na Twitterju sporočil, da na ravni EU poteka usklajevanje enotne blokade letalskega prometa iz južnoafriške regije. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa svari pred prehitrim omejevanjem potovanj zaradi pojava nove različice.

“Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z državami članicam predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz regije južne Afrike,” je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Odločitev o tem morajo sedaj sprejeti države članice.

V EU obstajata dva ukrepa zasilne zavore v primeru hitrega poslabšanja epidemioloških razmer oziroma širšega pojava novih različic virusa, in sicer za potovanja v EU in znotraj unije. V prvem primeru sprožitev zasilne zavore EU omogoča zelo hitro delovanje tudi brez formalnih odločitev.

Odločitev o tem morajo namreč sedaj sprejeti članice. Na pobudo komisije je slovensko predsedstvo Sveta EU za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov. Govorka komisije je ob tem izpostavila, da so čez dan predvideni tudi razni drugi sestanki na različnih ravneh ter da so v tesnih stikih z evropsko organizacijo za varnost zračnega prometa (Eurocontrol) in evropsko agencijo za varnost v letalstvu (Easa), kjer pripravljajo priporočila za letališča in letalske družbe.

Slovenski premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da poteka usklajevanje enotne blokade letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. Ob tem je pozval k odgovornemu ravnanju, saj da se varianta širi izjemno hitro in bo v naslednjih tednih in mesecih predstavljala novo skrb.

Zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja nova različica, je več držav že omejilo potovanja iz držav na jugu Afrike, med njimi Velika Britanija in Izrael.

Nekatere evropske države že omejile potovanja

Podobno se je danes odločila Nemčija. Minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so Južno Afriko uvrstili na seznam območij z nevarnejšimi različicami koronavirusa. Na lete v Nemčijo se bodo lahko od danes zvečer tako vkrcali le še nemški državljani. Ob vrnitvi v domovino bo obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike, je dodal.

Nemčija
PROFIMEDIA

Potovanja iz držav na jugu Afrike je danes omejila tudi Italija. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, ne smejo več v Italijo. Minister za zdravje Roberto Speranza je ukrep utemeljil s tem, da skušajo ravnati čim bolj previdno.

Potovanje iz teh držav je prepovedala tudi Avstrija, so danes sporočili iz ministrstva za zdravje. V Avstrijo se bodo lahko vrnili le še državljani, ki pa bodo morali v 10-dnevno karanteno in pri vstopu v državo opraviti PCR test. Ukrep bo stopil v veljavo v soboto.

Tudi Hrvaška bo omejila prihode

Poleg Nemčije, Avstrije in Italije so ustrezne odločitve med drugim sprejele Francija, Malta Češka, Francija, Nizozemska, Velika Britanija in Hrvaška. Na Hrvaškem je notranji minister Davor Božinović napovedal, da bo hrvaški štab civilne zaščite še danes sprejel posebno odločitev za omejitev prehoda državne meje glede na pojav nove različice novega koronavirusa. Pojasnil je, da bodo objavili seznam držav, iz katerih bo prepovedan vstop na Hrvaško. Božinović je napovedal, da bo prepoved vstopa veljala za potnike iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Namibije, Zimbabveja in Hongkonga. Za hrvaške državljane, ki prihajajo iz teh držav, bo obvezna 14-dnevna karantena in testiranje na okužbo na novi koronavirus, je še dejal Božinović.

Če se izkaže, da cepivo ni učinkovito, ga lahko hitro prilagodijo

Pri proizvajalcu cepiv BioNTech so danes sporočili, da že preučujejo, kako učinkovito je njihovo cepivo proti novi različici. Več podatkov o učinkovitosti cepiva Pfizer/BioNTech pričakujejo v dveh tednih, so dodali. Če se bo izkazalo, da trenutno cepivo ni tako učinkovito, bi ga lahko zelo hitro prilagodili, so poudarili.

Za prepoved letalskih poletov iz Južne Afrike se je odločila tudi Francija. Kot je danes sporočil francoski premier Jean Castex, prepoved velja takoj in za najmanj 48 ur. Potnikom iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije, Esvatinija je tako ne glede na to, ali so cepljeni proti covidu-19 ali ne, za 48 ur prepovedan vstop v državo. Vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v teh državah, so tudi pozvali, naj se prijavijo pri zdravstvenih oblasteh in kakor hitro je mogoče opravijo PCR test na okužbo z novim koronavirusom.

Češka je zaradi nove različice novega konavirusa iz Južne Afrike napovedala, da bo od sobote državljanom, ki niso iz EU, prepovedala vstop v državo, če prihajajo iz Južne Afrike, Namibije, Mozambika, Zambije in še štirih drugih afriških držav. Za češke državljane in ostale državljane EU, ki so se v zadnjih 14 dneh mudili v teh afriških državah, je načrtovana uvedba stroge karantene.

Malta je zaradi različice B.1.1.529 od nedelje dalje preventivno omejila potovanja iz šestih afriški držav. Poleg Južne Afrike so to še Namibija, Lesoto, Bocvana, Esvatini in Zimbabve.

Nizozemska je sprejela odločitev, da je danes od 12. ure že prepovedan pristanek letal z juga Afrike. Hkrati so Južno Afriko in nekatere države v regiji razglasili za območje z največji tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vsi, ki so še od tam trenutno na poti, se bodo morali ob prihodu na amsterdamsko letališče Schiphol testrati in oditi v karanteno.

WHO svari pred omejevanjem potovanj

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) sicer ocenjujejo, da bo minulo še nekaj tednov, preden bodo lahko razumeli novo različico in kakšen vpliv bo imela na razvoj pandemije. “Raziskovalci delajo na tem, da bi bolje razumeli mutacije in kaj to morebiti pomeni glede kužnosti,” je sporočil tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier.

Kljub temu, da glede nove različice še ni znanega veliko, pa WHO svari pred prehitrim omejevanjem potovanj. “Zaenkrat so še zadržki glede omejevanja potovanj,” je dejal Lindmeier. Prepričani so, da trenutno omejitveni ukrepi še ne bi smeli po nepotrebnem vplivati na mednarodni promet in potovanja. Pri organizaciji so ravno začeli virtualno srečanje, na katerem se bodo odločili, ali bi novo koronavirusno različico uvrstili na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje