Konec praznih polic v ZDA: znova se zaganja tovarna za nadomestno mleko

Svet 05. Jun 202214:03 > 15:09 0 komentarjev
Prazne police
PROFIMEDIA

V ZDA se bo znova zagnala tovarna podjetja Abbott, ki je glavni proizvajalec mleka v prahu za dojenčke. Preden se bo pripravek za mleko vrnil v trgovine, bo trajalo še približno tri tedne.

Tovarna v Michiganu je bila zaprta od februarja, ko je inšpekcija ugotovila več pomanjkljivosti. Prostore tovarne so pregledali po dveh smrtih dojenčkov, sledil pa je odpoklic njihovih izdelkov. Ugotovili so več pomanjkljivosti – prisotnosti bakterij, puščanje strehe in več drugih higienskih kršitev.

Zaprtje je skupaj s težavami v svetovni dobavni verigi povzročilo pomanjkanje v celotni Ameriki. Nekateri obupani starši so zaloge iskali pri bankah s hrano, prijateljih in zdravnikih, drugi pa so po navodilih s spleta poskušali formulo pripraviti sami. V New Yorku so zadnjih teden maja celo razglasili izredne razmere, da bi preprečili podražitve. “Pomanjkanje mlečnega nadomestka za dojenčke po vsej državi je povzročilo nepredstavljivo bolečino in tesnobo družinam po vsem New Yorku, zato moramo nujno ukrepati,” je Adams zapisal v sporočilu za javnost. Obrazložil je, da bo izvršni ukaz pomagal zajeziti težnje vseh trgovcev, ki bi želeli izkoristiti to krizo in zvišati cene te nujne dobrine.

Podjetje Abbott naj bi odpravil sanitarne pomanjkljivosti, BBC povzema izjavo podjetja za javnost. Najprej bodo dali prednost proizvodnji svojih posebnih formul za dojenčke s hudimi alergijami na hrano in prebavnimi težavami, so sporočili. Kot bodo zagnali svoje proizvodnje linije bodo potrebovali še približno tri tedne, da bodo njihovi izdelki znova dostopni na trgovinskih policah.

Po podatkih newyorške mestne uprave na nacionalni ravni več kot 40 odstotkov velikih maloprodajnih trgovin na svojih policah nima mlečnega nadomestka. V sredini maja je ameriški predsednik Joe Biden pooblastil obrambno ministrstvo, da na podlagi pogodb s komercialnimi letalskimi družbami uvozi mlečni nadomestek od koder koli na svetu. Bela hiša je operacijo poimenovala “Fly Formula”. STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!