Konec ugibanj o izročitvi: Putin se ne bo udeležil vrha skupine Brics

Svet 19. Jul 202315:51 3 komentarji
Brics
Voditelji držav skupine Brics v Braziliji leta 2019 (Foto: Ueslei Marcelino/REUTERS)

Ob razpravah o tem, ali se bo ruski predsednik Vladimir Putin udeležil vrha skupine držav Brics v Južni Afriki, se je Južna Afrika soočala s pritiskom, naj kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča predsednika Rusije pridrži in izroči v Haag. Tamkajšnje sodišče je namreč zanj izdalo tiralico zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, vključno z nezakonitimi deportacijami ukrajinskih otrok. Danes so iz Južne Afrike sporočili, da bo v državo na vrh voditeljev držav skupine Brics namesto Putina pripotoval zunanji minister Sergej Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil vrha skupine Brics, ki bo avgusta v Južni Afriki, so danes sporočili iz urada južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose. Južna Afrika se kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je marca izdalo nalog za prijetje Putina, sooča s pritiskom, naj prijetje izvrši in Putina preda sodišču.

“Po medsebojnem dogovoru se predsednik Rusije Vladimir Putin ne bo udeležil vrha,” je sporočil tiskovni predstavnik urada južnoafriškega predsednika Vincent Magwenya. Dodal je, da bo Rusijo na vrhu, ki bo potekal med 22. in 24. avgustom v Johannesburgu, zastopal zunanji minister Sergej Lavrov.

Kot je pojasnil, odločitev sledi številnim posvetovanjem, ki jih je Ramaphosa opravil v zadnjih mesecih. Zadnje je po njegovih besedah potekalo sinoči. Rusija naj bi Južno Afriko med drugim opozorila, da bi morebitna aretacija ruskega predsednika pomenila “napoved vojne”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupino gospodarsko najmočnejših držav v vzponu Brics, ki ji trenutno predseduje Južna Afrika, sestavljajo še Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Do vojne v Ukrajini članice praviloma ohranjajo nevtralno držo. Skupina sicer samo sebe razume kot protiutež gospodarski prevladi Zahoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje