Zakaj v Južni Afriki razpravljajo o nalogu za aretacijo Putina?

Svet 01. Jun 202315:21 5 komentarjev
Vladimir Putin in Cyril Ramaphosa
Vladimir Putin in Cyril Ramaphosa. (Foto: Sergei Chirikov/REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin je povabljen na zasedanje voditeljev držav skupine BRICS, ki bo konec avgusta v Južni Afriki. Razprava, ali ga bodo, če bo pripotoval v državo, južnoafriške oblasti aretirale in predale Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu, že poteka.

V Južni Afriki so se sestali ministri držav skupine BRICS, ki jo poleg države gostiteljice sestavljajo še Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Srečanje na ministrski ravni, katerega agenda je javnosti neznana, je pritegnilo kar nekaj pozornosti zaradi prihajajočega srečanja voditeljev te skupine držav, ki bo v Južni Afriki v drugi polovici avgusta. Ker obstaja verjetnost, da bi se lahko tega zasedanja udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, se je odprlo vprašanje, ali ga bodo južnoafriške oblasti skladno z nalogom za aretacijo, ki ga je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (MKK), aretirale, poroča tiskovna agencija Reuters.

Južna Afrika je na vrh voditeljev držav BRICS Putina povabila januarja, torej preden je marca MKK izdal nalog za njegovo aretacijo. Sodišče ga obtožuje, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok in njihovo premeščanje v Rusijo.

Putin še ni potrdil, ali bo avgusta dejansko odpotoval v Johannesburg. So pa iz Kremlja sporočili, da se bo Rusija srečanja udeležila na “ustrezni ravni”, navaja Reuters.

Vladimir Putin
Department of International Relations and Cooperation/via REUTERS

Kako bo Južna Afrika ravnala, če bo Putin dejansko pripotoval v to državo, za zdaj ni znano. Ker je Južna Afrika članica MKK, bi bila teoretično dolžna aretirati Putina. “Zaradi svojih zakonskih dolžnosti moramo aretirati Putina, a tega ne moremo storiti,” je konec maja v intervjuju za južnoafriško radijsko postajo 702 povedal nekdanji predsednik Thabo Mbeki, čigar stališča o mednarodnih odnosih imajo med južnoafriškimi vladnimi uradniki še vedno veliko težo, piše Reuters.

Mbeki je prav tako ocenil, da ni verjetno, da bo napovedano srečanje potekalo v Južni Afriki. Kot možna alternativna lokacija srečanja voditeljev držav BRICS se tako omenja Kitajska, vendar je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov informacije o drugi lokaciji označil za lažne, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Možen pa je še en scenarij, o katerem je južnoafriški namestnik ministra Obed Bapela spregovoril za britanski BBC. Po njegovih besedah v Južni Afriki razmišljajo o sprejetju zakonodaje, ki bi oblastem omogočila, da se same odločijo, ali bodo aretirale voditelje, ki jim želijo soditi na haaškem sodišču.

Kot še navaja BBC, je prav tako možna uporaba 98. člena, ki naj bi sugeriral, da MKK ne more zahtevati od Južne Afrike, da aretira Putina, če Rusija pred tem ne bo privolila v umik imunitete, ki ga ščiti pred pregonom.

Skupina držav BRICS sčasoma pridobiva pomen. Ob tem, ko se je od začetka vojne v Ukrajini polarizacija v mednarodni skupnosti še poglobila, so voditelji držav BRICS sporočili, da so v svoje vrste pripravljeni sprejeti nove članice, navaja Reuters in dodaja, da so med državami, ki so bodisi uradno zaprosile za pridružitev bodisi izrazile interes, Venezuela, Argentina, Iran, Alžirija, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje