Korupcija in mamila: ZDA s sankcijami proti vodji srbske obveščevalne službe

Svet 11. Jul 202319:37 1 komentar
Aleksandar Vulin
Foto: Profimedia

ZDA so uvedle sankcije proti vodji srbske obveščevalne službe Aleksandru Vulinu zaradi domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili. Sankcije predvidevajo zaplembo premoženja v ZDA, prepoved potovanja v ZDA in prepoved poslovanja z Vulinom vsem ameriškim podjetjem in organizacijam.

ZDA so danes uvedle sankcije proti vodji srbske obveščevalne službe Aleksandru Vulinu zaradi domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili. Vulin je bil nekoč na položaju obrambnega in notranjega ministra Srbije.

Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da je bil direktor varnostno-obveščevalne agencije Vulin vpleten v mednarodni organizirani kriminal, nezakonite operacije z drogami in zlorabo javne funkcije. Poleg tega je pomagal omogočiti nezakonite pošiljke orožja srbskemu trgovcu z orožjem Slobodanu Tešiću, proti kateremu so ZDA sankcije uvedle že prej.

“Vulin je s svojimi dejanji pospešil korupcijo v srbskih vladnih institucijah,” je v izjavi zapisalo ministrstvo za finance ZDA, ki ga je še obtožilo, da pomaga Rusiji pri širjenju njenega vpliva na Balkanu, kar naj bi prispevalo k zmanjšanju varnosti in stabilnosti v regiji. Ti koruptivni posli olajšujejo zlonamerne dejavnosti Rusije v Srbiji in regiji, piše v sporočilu ministrstva.

“Ministrstvo za finance bo brez oklevanja ukrepalo proti akterjem, ki zlorabljajo svoje položaje za osebne koristi in hkrati spodkopavajo učinkovito in demokratično upravljanje na Zahodnem Balkanu,” je še sporočilo ministrstvo. Sankcije predvidevajo zaplembo premoženja v ZDA, prepoved potovanja v ZDA in prepoved poslovanja z Vulinom vsem ameriškim podjetjem in organizacijam.

Odstop oziroma Aleksandra Vulina zahtevajo tudi protestniki, ki ste že več tednov zbirajo v srbskih mestih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje