Korupcija v Evropskem parlamentu: izpustili enega izmed štirih priprtih

Svet 06. Feb 202316:13 0 komentarjev
belgijska policija
PROFIMEDIA

V Belgiji so iz preiskovalnega pripora izpustili vodjo nevladne organizacije Niccola Figa-Talamanco. Gre za enega od štirih priprtih v okviru belgijske preiskave korupcijskega škandala Katargate v Evropskem parlamentu. Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva je dejal samo, da "v tej fazi dokazi ne upravičujejo njegovega pripora".

Iz preiskovalnega pripora v Belgiji so v petek izpustili enega od štirih priprtih v okviru belgijske preiskave korupcijskega škandala Katargate v Evropskem parlamentu. Izpustili so nekdanjega vodjo nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccola Figa-Talamanco, ki so ga s položaja odstavili po aretaciji v okviru afere decembra lani.

Belgijski časnik L’Echo je poročal, da so ga izpustili po tem, ko je policija zaslišala bivšega italijanskega evropskega poslanca Antonia Panzerija, ki se je v zameno za milejšo kazen s tožilstvom dogovoril za sodelovanje v preiskavi domnevnega vplivanja Katarja in Maroka na odločitve Evropskega parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva, ki je danes sporočil, da so Figa-Talamanco v petek izpustili iz pripora, tega ni želel komentirati. Dejal je samo, da “v tej fazi dokazi ne upravičujejo njegovega pripora”.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, v priporu ob omenjenem Panzierju tako ostajajo še nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta in grška poslanka Eva Kaili ter njen partner, sicer parlamentarni asistent Francesco Giorgi.

Osumljeni so članstva v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Od Katarja in Maroka naj bi prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v Evropskem parlamentu v korist obeh držav.

Katar in Maroko to zanikata. Da je nedolžna, trdi tudi bivša poslanka Kaili, medtem ko naj bi po poročanju medijev njen partner vpletenost delno priznal. Tožilstvo pa sumi, da so podkupnine osumljenim nakazali prek vsaj ene nevladne organizacije.

V okviru preiskave so decembra lani pristojni organi izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji, pri čemer so zasegli 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Minuli teden je Evropski parlament odvzel imuniteto dvema evropskima poslancema, Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozollinu. S tem so omogočili belgijskemu tožilstvu, da ju po potrebi zaslišijo. Oba zanikata vpletenost v kakršnekoli nepravilnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!